Heb jij ook naar de ‘royal wedding’ gekeken?

Na acht jaar is prins William vandaag eindelijk met zijn ‘Waity Katy’ getrouwd. Heel Engeland staat op zijn kop, maar hoe koningsgezind zijn de studenten op Woudestein eigenlijk? En zitten ook zij tijdens het huwelijk aan de buis gekluisterd, of vinden ze al die aandacht maar overdreven?

Annika van der Linden, derdejaarsstudente bedrijfskunde en Mirna Steur, pre-master studente bedrijfskunde

Annika: “Natuurlijk ga ik kijken! Misschien dat ik de live-uitzending niet red, maar ik kijk sowieso de herhaling. Ik ben zó benieuwd hoe ze eruit ziet en wat voor jurk ze draagt. En de balkonscène wil ik ook heel graag zien. Alle aandacht eromheen is misschien wat overdreven, maar dat is altijd bij huwelijken van het koningshuis. Toen Willem-Alexander en Máxima gingen trouwen heb ik het ook allemaal gevolgd.

Dat het zo groots wordt aangepakt vind ik geen probleem. Als ik zoveel geld had, zou ik het er ook aan uitgeven. En iedereen in Engeland heeft vandaag vrij gekregen, dus ze moeten niet klagen.”

Mirna: “Voor mensen die het geld nodig hebben kan het wel vervelend zijn … Die zijn nu vrij terwijl ze het misschien geen bijzondere dag vinden.”

Annika: “Ze kunnen vast alsnog gaan werken. Als je daar moeilijk over gaat doen moet je tegen de hele monarchie zijn.”

Mirna: “Ik vind een monarchie wel mooi, het heeft iets klassieks en sprookjesachtigs. Misschien dat wij om die reden nog steeds naar Disneyfilms kijken (giechelt). Afschaffen hoeft zeker niet van mij, een president kost ook veel geld.”

Annika: “Ik denk dat dit huwelijk heel goed is voor het Engelse koningshuis. Op deze manier wordt het allemaal wat moderner. Ons koningshuis is ook veel aantrekkelijker geworden sinds Máxima er is.”

Mirna: “Tegenwoordig ben je als royalty ook celebrity, dus dit is goede publiciteit voor Engeland. Ik hoop dat William hierna koning wordt, wat meer jonge mensen op de troon zal goed zijn. Op dit moment zitten er in Nederland en Engeland toch wat ‘stijvere dames’ op de troon hè.”

Annika: “Inderdaad, Charles moet vooral geen koning worden. Die neem je toch niet serieus? Je wilt hem echt niet als gezicht van je land.”

Edwin de Haas, eerstejaars student international bachelor communication and media

“Ik ga niet kijken omdat ik geen tijd heb, maar ik weet er wel aardig wat van. Als ik thuis was geweest had ik om twaalf uur wel even gekeken, maar niet de hele dag hoor. Het nieuws eromheen heb ik aardig gevolgd, dat de gastenlijst was uitgelekt vond ik wel interessant.

Alle aandacht eromheen is misschien een beetje overdreven, maar het is wel een belangrijk en leuk huwelijk, dus het is begrijpelijk. Dat er alleen in tijden van economische crisis zoveel geld aan een koninklijk huwelijk wordt uitgegeven, vind ik eigenlijk niet kunnen. Het is immers niet eens echt hun geld, het zou beter aan iets anders besteed kunnen worden.

Het Nederlandse koningshuis vind ik ook wel leuk, het is echt iets van Nederland. Sommige dingen zijn wat overdreven, zoals dat vakantiehuis in Mozambique. Waarom nemen ze niet gewoon een lekker lange vakantie, in plaats van gelijk een hele villa? Maar alles moet natuurlijk luxe zijn, dat hoort erbij. Ik denk dat het zich uiteindelijk ook wel terugverdiend op het gebied van internationale betrekkingen.”

Sylvia van Dijk, eerstejaars studente bedrijfskunde

“Ik moet vanmiddag werken, dus ik kan niet kijken. Dat is best jammer, dus ik denk dat ik vanavond wel naar de herhaling ga kijken. Ik ben benieuwd wie er allemaal zijn en hoe ze eruitzien.

De enorme media-aandacht is wel een beetje overdreven, dat zou wel iets minder mogen. Ze hebben het ook wel erg groot aangepakt. Maar voor hen is het echt de dag van hun leven, en bij een koninklijk huwelijk hoort het er toch bij.

In het Nederlandse koningshuis ben ik niet echt geïnteresseerd. Ik vind het wel leuk dat het er is, maar volg het nieuws eromheen niet echt. De kosten van het koningshuis kunnen wat mij betreft wel wat minder. Andere dingen zijn belangrijker dan het onderhouden van de koningin.

Tegelijkertijd heeft zij wel een positieve invloed op ons land, dus afschaffen vind ik ook niet nodig. Het levert connecties op met het buitenland en hoort echt bij Nederland. Maar ik ben dan ook niet anders gewend dan dat we een koningshuis hebben.” BK