Student van het jaar, beauty of brains?

Ook dit jaar vindt het weer plaats, de verkiezing van ‘Student of the year’, georganiseerd door studenten.net. Vorig jaar won EUR-student Mario Biesheuvel, en dit jaar zijn de twee EUR-kandidaten Talitha Muusse (wie al eerder door EM werd geïnterviewd) en Daniel Gonzales Docal doorgedrongen tot de laatste 24. Volgens de website is het een verkiezing van de student die ‘beauty & brains’ het beste combineert. Op het eerste gezicht lijkt het echter alsof de nadruk vooral op beauty wordt gelegd. Wat vinden EUR-studenten hiervan?

Frank van de Wolde, eerstejaars student IBA

“Nee zelf zou ik niet meedoen, ik word liever niet met een dergelijke wedstrijd geassocieerd. Vooral omdat het in mijn ogen weinig met intelligentie te maken heeft. Het lijkt meer op een beauty contest, waar op zich niets mis mee is. Het feit dat de winnaar ‘Student van het jaar’ wordt genoemd, geeft het alleen de pretentie dat het meer is. Alsof deze student echt een prestatie geleverd heeft.

Ik weet niet of het goed staat op je CV. De titel klinkt buitengewoon positief, alsof je echt iets bereikt hebt. Toch denk ik, als bedrijven weten dat het niets meer is dan een beauty contest, het negatief werkt. Schoonheid wordt bij vrouwen vaak negatief geassocieerd met intelligentie. Natuurlijk heeft het met student zijn te maken, de doelgroep is student en bij studenten speelt uiterlijk een grote rol. Toch vind ik dat de titel van vorig jaar beter paste, toen was dit nog: mooiste student van 2010. Die titel had tenminste geen pretenties.”

Pim Jansen, eerstejaars studente Geschiedenis

“Als je zoiets leuk vindt, dan moet je het zeker doen. Voor mij is het niks. Ik houd er niet van als iets is gebaseerd op competitie, in dit geval met je uiterlijk. Ik vind het wel leuk dat het enigszins te maken heeft met ‘buitenschoolse activiteiten’ en niet alleen met je voorkomen. Toch is lastig om te stemmen op iemand die je niet kent, dan kijk je al snel naar de bijbehorende foto’s. Bij de verschillende opdrachten ligt er wel meer nadruk op persoonlijkheid.

Of het effect heeft op de latere carrière weet ik niet. Het is je eigen keuze om mee te doen en dat laat dan wel zien dat je schoonheid tot op een bepaald niveau belangrijk vindt. Daartegenover staat dat deelname betekent dat iemand over zelfvertrouwen beschikt, wat weer een kracht kan zijn. Daarnaast lijkt het me vooral belangrijk dat je kunt presteren op je werk.”

Brian Zending, vierdejaars student Rechten

“Of het schadelijk is voor je toekomstige baan? Ligt er natuurlijk helemaal aan wat je later wil gaan doen. Een bikinifoto kan een goed opstapje zijn voor bikinimodel, maar minder voor een carrière in de advocatuur.

Zelf zou ik niet mee doen, het past gewoon niet bij me. Ik had er ook niet eerder van gehoord. Als ik een berichtje via SIN-Online of Facebook zou krijgen, zou ik wel een stem uitbrengen. Hierbij let ik dan niet alleen op uiterlijk, ik ben altijd geïnteresseerd in de achtergrond van iemand. Verder past het zeker wel bij student zijn, dat is meer dan alleen studeren. Zowel de wedstrijd als het studentenleven heeft te maken met jong zijn, plezier maken en nieuwe dingen ontdekken.” JV