Nederland wil landelijk de babysterfte halveren. Het Erasmus MC, die voorop loopt met de Rotterdamse aanpak, moet andere steden daarbij gaan helpen.

Voor een ontwikkeld land heeft Nederland een bizar hoge babysterfte. Jaarlijks overlijden 1700 baby’s vlak voor, tijdens of kort na de geboorte. In Europa doen alleen Frankrijk en Estland het slechter. En van alle steden in Nederland, is Rotterdam de koploper.

Roken

In sommige Rotterdamse wijken loopt de babysterfte op tot dertien per duizend, vooral door slechte sociale gebruiken als roken en drinken. Daarom startten GGD Rotterdam en het Erasmus MC twee jaar geleden met ‘Klaar voor een Kind’. Dit programma, wat tien jaar duurt, draait om voorlichting en het opstellen van sociale risicoprofielen. Het doel: de perinatale gezondheid van baby’s verbeteren, waardoor ze na de geboorte goede fysieke en psychische ontwikkelingskansen krijgen.

Foliumzuur

Het succes van ‘Klaar voor een Kind’ is opgemerkt en het Erasmus MC krijgt de komende drie jaar subsidie van het rijk om de aanpak ook in zes andere steden toe te passen. De geboden zorg en voorlichting is vrijblijvend, maar in de praktijk blijkt dat bijna iedereen de hulp aanneemt, zegt programmaleidster Semiha Denktas (EMC) in dagblad Metro. “Het is een fase in je leven waarin je enorm gemotiveerd bent. Iedereen wil een gezond kind. Maar veel aanstaande ouders weten bijvoorbeeld niets over het gebruik van foliumzuur.”

Mannen

Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het netwerk onder risicogroepen. Allemaal om vrouwen naar de verloskundige of huisarts te krijgen. Daarnaast werd er een pilot opgestart met informatiebijeenkomsten voor mannen en zogenaamde Tupperware-bijeenkomsten. “Daarbij gaat een voorlichter naar een huis waar Marokkaanse, Turkse of autochtone vrouwen zich hebben verzameld om uitleg te geven”, aldus Denktas. GM