Moet er tijdens colleges meer gebruik worden gemaakt van social media?

Nu bijna iedereen met een laptop of smartphone in de collegezaal zit, lijkt dat een uitgelezen kans om colleges interessanter en interactiever te maken voor studenten. Op een Amerikaanse universiteit kunnen studenten hun vragen en opmerkingen tijdens colleges al twitteren en facebooken, waarna deze in een stream achter de docent verschijnen. Moet er op de Erasmus Universiteit ook meer gebruik worden gemaakt van social media tijdens colleges?

Koen Heimeriks, RSM, Strategic Man and Business Environment

“Ik weet niet zo goed hoe ik dat voor me moet zien. Maar ik kan mij voorstellen dat het voor NBA studenten die op verschillende locaties colleges volgen handig is. Als voor in de collegezaal de tweets van andere studenten worden geprojecteerd is dat voor hen best nuttig, maar voor studenten die allemaal in dezelfde collegezaal zitten lijkt me dat niet nodig.

Ik denk dat social media wel iets toe kunnen voegen, want op deze manier kan de conversatie doorgaan na de les. Studenten kunnen nog eens reageren, ze zijn niet gelijk klaar als het college is afgelopen.

Voor de ‘I Will Movement’ bij RSM wordt gebruik gemaakt van een soort platform dat een beetje hetzelfde werkt als twitter. Daar kan ik een vraag over een case opzetten, waar studenten vervolgens op kunnen reageren en antwoord geven. Dit vind ik een erg leuke manier om te connecten met studenten en zij kunnen op deze manier de theorie gelijk in de praktijk toepassen.”

Dennis Tak, pre-master student Bedrijfskunde

“Ik vind het een grappig idee om meer gebruik te maken van social media in het onderwijs, maar ik vraag me af of studenten er productiever van worden. Ze kunnen natuurlijk makkelijk gaan zitten kloten, en dat kan ook nog eens redelijk makkelijk anoniem. Zelf merk ik ook dat het erg verleidelijk is om tijdens colleges andere dingen te gaan doen op m’n Iphone. Het lijk mij handiger om buiten de collegeruimtes meer gebruik te maken van social media, in plaats van in de ruimte zelf.

Een goede manier waarop social media gebruikt zou kunnen worden, is een Facebookpagina aanmaken van een bepaald vak. Dan kunnen studenten alles wat hierop wordt gepost gelijk zien in hun livestream, waardoor ze op een redelijk luie manier op de hoogte blijven en mee kunnen discussiëren.”

Ronald Huisman, ESE, Business Economics

“Ik houd mij bezig met het integreren van ICT in het onderwijs, meer gebruik maken van social media vind ik dan ook een goed idee. Maar ik zou nog niet goed weten op welke manier.

Waar wij nu al gebruik van maken zijn digitale toetsen en filmpjes met de leerstof voor op je smartphone. Hierdoor kunnen studenten de filmpjes in hun eigen tijd nog eens terug kijken, wanneer ze maar willen. Studenten zonder smartphone kunnen de filmjes op hun laptop terugkijken, daar kun je tegenwoordig als student niet meer zonder. Wij merken nu al dat dit studiebevorderend werkt en er meer studenten naar colleges komen. We moeten af van het oude systeem, colleges zouden meer gebruikt moeten worden om vragen te beantwoorden. Studenten moeten vooral meer uitgedaagd worden.” BK