Hoofddoekjes verbieden op EUR

VVD-kamerlid Jeanine Hennis Plasschaert pleit voor een verbod op hoofddoekjes aan universiteiten en openbare scholen. Maar de meeste studenten op de Erasmus Universiteit vinden dit geen goed plan.

Isma Kamran, (19), Rechtsgeleerdheid

“Ik snap niet waarom studenten geen hoofddoek zouden mogen dragen op de universiteit, wat is daar het nut van? Het kan er zelfs voor zorgen dat moslima’s besluiten om niet meer naar de universiteit te gaan, omdat ze dan gedwongen worden hun geloof op de tweede plaats na hun studie te stellen.

Docenten mogen wat mij betreft ook gewoon een hoofddoek dragen: het gaat om hoe je les geeft en niet om hoe je eruit ziet. Ik ben zelf moslima, maar ik voel me niet geneigd een hoofddoek te dragen. Ik heb wel respect voor moslima’s die ervoor kiezen dat wel te doen. Er is zoveel discussie over dit onderwerp en mensen kijken soms toch op je neer.”

Vikas Soekhai, (21), Health Economics, Policy & Law

“Wat mij betreft mogen studenten gewoon een hoofddoek dragen op de universiteit. Het is een godsdienstuiting en daarvoor geldt de vrijheid van godsdienst.

Docenten vind ik een ander verhaal, zij moeten objectiviteit uitstralen. Docenten moeten neutraal voor de klas staan en met een hoofddoek kan dat niet meer. Dat de VVD wil dat hoofddoekjes ook op het stadhuis geweerd moeten worden snap ik wel, de mensen die daar werken hebben een publieke taak.”

Hiam Hayba, (19), Economie & Bedrijfseconomie

“Ik vind dat je respect voor iedereen moet hebben, dus ook voor studenten die een hoofddoek willen dragen op de universiteit. Er is niets slechts aan een hoofddoek. Je komt naar school om te leren; of je een hoofddoek draagt of niet, heeft daar niets mee te maken.

Voor docenten vind ik het ook geen probleem. Het gaat om de stof die zij behandelen, niet om hun uiterlijk. Zelf ben ik moslima, maar ik draag in het dagelijks leven geen hoofddoek. Wel als ik bid, maar ik ben er nog niet over uit of ik er altijd een zou willen dragen.”

Hayat El Mekioui, (28), Rechtsgeleerdheid

“Hoofddoekjes verbieden op de universiteit vind ik onzin, want mijn hoofddoek definieert niet wie ik ben. Ik draag hem natuurlijk wel uit islamitisch oogpunt, want ik probeer zo goed mogelijk de richtlijnen van de koran wil volgen. Maar hij is mij niet opgelegd.

Op school zijn wij allemaal student. Als ik mijn hoofddoek afdoe ben ik nog steeds dezelfde student, dat verandert daar niets aan. Ik ben islamitisch in mijn hart, niet door mijn hoofddoek.

Als hoofddoekjes echt verboden zouden worden op de universiteit, zal ik wel blijven studeren. Ik laat mij mijn studie daar niet door ontnemen, ik wil blijven groeien als persoon. En als ik na mijn studie in de rechtbank ga werken, zal ik mijn hoofddoek ook af moeten doen.”

Hayat El Mekioui draagt een hoofddoek maar wil niet op de foto. BK