Sociologenkind

Hoera! Het is feest. Willem en Masja, twee fijne collega’s van mijn afdeling hebben samen eens wat anders geproduceerd dan een artikeltje: Jaap is geboren, en Masja en Willem zijn de trotse ouders. Terecht. Ik ben ook een beetje trots. Zo’n afdelingskind doet je altijd wat.

Sociologisch onderzoek toont al jaren aan dat ouders in economisch gunstige posities kinderen voortbrengen die later ook weer in economisch gunstige posities zullen verkeren. De rol van opleidingsniveau is daarbij heel belangrijk. Hoger opgeleide ouders produceren hoger opgeleide kinderen. En hoger opgeleide kinderen krijgen doorgaans de betere banen. Nee, over Jaap’s toekomst hoeven de kersverse hoogopgeleide ouders zich geen zorgen te maken. Jaap komt later vast goed terecht. Tenminste, in financieel economische zin dan hè.

Sociaal gezien moet ik nog maar zien of Jaap zich een beetje kan redden. Beide ouders zijn namelijk niet alleen hoog opgeleid, maar ook nog eens socioloog aan een universiteit! In de kroegen waar ik meestal kom, vertel ik altijd maar dat ik bij de politie werk. De verwijten die je dan naar je hoofd krijgt zijn in ieder geval een stuk minder erg dan de scheldpartijen die je moet aanhoren nadat je gezegd hebt dat je op de universiteit werkt. In een tijd waarin het louter werken aan de universiteit je al in een verdacht daglicht zet, is het al helemaal niet handig om dan ook nog eens te melden dat je socioloog bent: ‘Sociologen maken niemand beter’, ‘vinden geen nuttige dingen uit’ en ‘bevestigen met hun onderzoek alleen wat iedereen met een gewoon verstand al lang weet’…. Nee, sociologen aan de universiteit werken daar ‘vooral om de subsidiestromen hun kant op te laten komen’, ‘om papers te produceren die alleen gelezen worden door andere sociologen’, en natuurlijk ‘om andere sociologen op te leiden…’

Maar wat moet Jaap later op het schoolplein zeggen als kinderen tegen elkaar staan op te bluffen over het beroep van hun ouders? Pappa Willem is socioloog? Oei, dat is dus niet aan te raden. Mijn kinderen – ik geef toe – hebben het met mij als sociologenvader later op straat vast ook niet zo gemakkelijk. Maar gelukkig hebben zij nog een moeder met een ‘normaal’ beroep! Maar wat kan Jaap daarover zeggen? Mama Masja is ook socioloog? Dat maakt het vast alleen maar erger. Ik raad de kersverse ouders aan het kind maar alvast aan te melden bij de plaatselijke judovereniging. En Jaap, alvast heel, heel veel sterkte gewenst beste knul! En als het je allemaal te veel wordt, zeg dan gewoon dat je ouders bij de politie werken…

Peter Achterberg, politieagent bij de FSW, houdt het voor Pippi (4 jaar) en Lente (2 jaar) een beetje vaag waar hij werkt. Hij werkt in Rotterdam, dat is voorlopig nog genoeg…

Reageer