Stel jij je studieplannen bij vanwege kabinetsvoorstellen?

Eén op de vier studenten wil sneller studeren nu de maatregelen tegen langstudeerders eraan komen. En met de kennis van nu zou een kwart van de vertraagde studenten graag iets sneller hebben gestudeerd. Dit blijkt uit een enquête die is gehouden onder 800 Utrechtse studenten.

Laten eerstejaars op de Erasmus Universiteit hun studieplannen beïnvloeden door de nieuwe maatregelen?

Samirah Belt, eerstejaars studente bestuurskunde

“Ik was sowieso al van plan om mijn studie binnen vier jaar af te ronden. Het enige wat ik nu misschien misloop is een jaar naar het buitenland of een jaar fulltime commissiewerk doen.

Voor mij is de druk al hoog, omdat ik niet zeker weet of ik het universitaire niveau aan kan. Vandaar dat ik altijd hard leer voor tentamens. Waarvan ik op dit moment de meeste druk voel, is het bindend studie advies en het halen van mijn propedeuse. Daarnaast ben ik al 23; het is mijn streven om voor mijn 27e af te studeren. Vandaar dat ik me niet zozeer druk maak om de regelingen van de overheid en de eventuele financiële gevolgen.”

Rick Toonen, eerstejaars student bedrijfseconomie

“Vorig jaar heb ik eerst een jaar econometrie gestudeerd. Dit jaar ben ik geswitcht naar bedrijfseconomie. Hierdoor heb ik al een jaar vertraging opgelopen. Ik houd dit wel in mijn achterhoofd, maar ik maak me er niet druk om. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar er valt nu weinig aan te veranderen. Wel volg ik nu al vakken uit het tweede jaar, omdat ik een aantal vrijstellingen voor eerstejaarsvakken heb. Hierdoor is de kans op extra uitloop kleiner.

De enige manier waarop de regelingen me beïnvloeden, is dat ik twee keer na zal denken voordat ik een extra activiteit ga doen, zoals een commissie. Verder voel ik weinig druk. En juist vanwege de nieuwe regelingen, lijkt het me een goed plan om mijn bijbaan te houden.”

Gert Beekman, eerstejaars student psychologie

“De mogelijke maatregelen van de overheid beïnvloeden me in kleine mate. Ik ga ik er bijvoorbeeld niet harder van studeren. Pas als mijn resultaten slechter worden en ik in de gevarenzone zou komen, zou ik de druk gaan voelen.

Wel wil ik een jaar naar het buitenland. Ik heb me er nog niet helemaal op georiënteerd, maar de nieuwe maatregelen zouden een reden kunnen zijn om het niet te doen. Daarnaast word je toch beperkt in je opleidingskeuze. Een tweede studie ernaast pakken, wordt een stuk lastiger. Al vind ik wel dat een opleiding het waard is om in te investeren.” JV