Skireis naar Briançon: de terugblik

GEWIJZIGD 31 januari

Alweer bijna een week is voorbij na de spetterende Erasmus Sport skireis naar Briançon van 14 tot en met 23 januari. Hoog tijd dus voor een terugblik: wat waren de hoogte- en dieptepunten?

Tijdens de reis kan het niemand zijn ontgaan dat er veel mensen ziek zijn geworden in Briançon. Buikgriep, longontsteking, keelontsteking, compleet misselijk: ik heb het allemaal voorbij zien (en horen!) komen. Een van de twee bussen moest zelfs voordat de terugreis begon nog een stop maken bij de plaatselijke apotheek om voor twee ‘last minute’-zieken nog wat ‘drugs’ te halen.

Helft was ziek

Uit de mini-enquête die achteraf is afgenomen onder de deelnemers van de skireis blijkt dat 22 van de in totaal 50 respondenten minimaal één dag ziek zijn geweest, bijna de helft dus. Ook moesten twee deelnemers zich laten behandelen in het ziekenhuis na een crash op de piste. De een viel zo hard op zijn hoofd dat zijn helm aan de achterkant gescheurd was. Wonder boven wonder was er in zijn hoofd niets beschadigd en kon hij na twee dagen rust weer snowboarden en ’s avonds een biertje meepikken. Voor de ander liep het minder goed af. Op dag twee vertrok hij al terug naar Nederland met een gebroken enkel.

Veel drank, weinig slaap

Over de oorzaken van zoveel zieken lopen de meningen uiteen. De barbecue wordt genoemd als boosdoener nummer één voor de rammelende darmen. Reisleider Koen Hameeteman durfde de vele zieken op de dag na de barbecue echter niet te koppelen aan zijn grillkwaliteiten. Ook wijten velen hun ziek-zijn aan de combinatie van weinig slaap, veel drank – tequila en sambuca in het bijzonder –, en de afwisseling van kou op de piste en tropische hitte in bar Vie. Bovendien is het niet ondenkbaar dat iemand stiekem het buikgriepvirus vanuit Nederland had meegesmokkeld.

Mandarijntjes

Trouwens, als een van je huisgenoten geveld was, moest je wel een verdomd goede weerstand hebben om er niet in mee te gaan, want je zat een week lang met zes personen in een appartementje van dertig vierkante meter. Mandarijntjes voor wat extra vitaminen waren dan ook in veel appartementen te vinden.

Zoenhoekje

Wie ziek was, zal dat niet hebben opgelopen door ‘lichamelijk contact’. Afgaande op de resultaten van de enquête en mijn eigen observaties is er namelijk weinig ‘gerotzooid’ in Briançon: slechts elf respondenten hebben succes geboekt met hun versierpoging. Terwijl er in bar Vie een uitgelezen zoenhoekje was voor wie ongezien z’n gang wilde gaan!

Waar waren de vrouwen?

Maar waarom werd er zo weinig geflirt? Uit het onderzoekje blijkt dat er relatief veel studenten  ‘bezet’ waren: een derde van de respondenten. Verder was de verhouding man-vrouw zo ontzettend scheef – honderd om dertig – dat er simpelweg weinig keus was voor de mannen. Tja, en als dat beetje vrouwen dan ook nog eens bezet is, schiet het natuurlijk weinig op.

Deze scheve verhouding is al jaren zo, volgens Dirk-Jan Kreder, die de reis de drie voorgaande jaren organiseerde. “Misschien gaan er meer mannen mee, omdat er ook meer mannen aan de Erasmus Universiteit studeren”, gokt hij, want eigenlijk heeft hij geen flauw idee. Menno van Dongen, die al ruim vijftien jaar meegaat met de skireis, kan niet zeggen of er altijd al meer mannen zijn meegegaan dan vrouwen. “Daar heb ik nooit op gelet.”

Hoogtepunten

Dan tot slot de hoogtepunten van de skireis. In de reacties voeren de begrippen gezelligheid, goede feestjes, nieuwe mensen leren kennen, zon en goed skigebied de boventoon.  Verder wil ik jullie de volgende reacties niet onthouden:

“Adje die lekker door de zaal ging vliegen en er helaas een kapotte bril aan overhield”

“’s Ochtens ging je met een klein groepje mensen naar boven en die groep groeide dan in de loop van de dag uit tot 15-20 studenten. In de lift naar boven steeds gezellig kletsen om vervolgens weer een heerlijke afdaling te pakken! En dat de hele dag door…Wat wil je nog meer =)”

“Met z’n allen in de rij staan voor de wc midden in de nacht omdat iedereen tegelijk moest kotsen”

“Losgaan op de pistes en daarna op Turbo in Vie bar!”

“De vrijdag. Beste dag na een beetje sneeuwval. Afdalen vanaf de top, zonnetje, wind door je haren (en tranen in mijn ogen):  HEERLIJK! En ’s avonds helemaal los op de Holland party!”

“Een uurtje achter de draaitafels, de sauna, de piste, de chick van Intersport en nog veel meer.”

“De top! Ik weet niet of ik beter ben in skiën of in après-skiën, maar het ging allebei beter dan  gedacht! Tot volgend jaar!”

“Kingsen met zestien man, supergezellig!”

Dan rest ons nu alleen nog het nagenieten van foto’s en video’s op Facebook, waar iedereen in een rap tempo zijn of haar nieuwe vrienden heeft opgezocht.

Lindemarie Jongste (reageren? Mail naar [email protected])