Keurslagers gezocht

Worst. Plakkie leverworst. Gebakken worst. Tapasworst. Rookworst, liefst op een broodje. Heerlijk! Je begrijpt, ik ben een groot liefhebber van worst. Ik kan echt genieten van een goed exemplaar. Maar, waar kan je eigenlijk de beste worst kopen? Goede vraag! Bovendien eentje die de gemoederen nogal bezighoudt. Ik kan me echt kwaad maken om van die ‘keurslagers’ die menen te kunnen bepalen wie de beste worstendraaiert van het land is. Alsof je dat ^*&%#% niet gewoon zelf kan bepalen? Onlangs was het weer raak. Tijdens de 24e Nationale

Slagersvakdagen werden de vleeschverwerkers van Slagerij Verhoef uit Almere op het schild gehesen op de onderdelen ‘ossenworst’, ‘gekookte worst’ en ‘grillworst’. Ben er dus zelf maar even heen gereden om wat van die zogenaamde topworsten te proeven. Ze kunnen er mee door wat mij betreft, maar ze halen het niet bij de worsten van mijn eigen slager De Gevulde Darm uit Kudelstaart. Wat een goede worst is, moet je zelf proeven. En: niet lekker is niet eten, zeg ik altijd maar.

Hoe anders is het met onderwijs. Uiteraard, goed onderwijs moet je proeven. Maar goed onderwijs is niet altijd lekker onderwijs. Soms moet je als student iets leren waarvan je niet direct de relevantie ziet, of iets wat verschrikkelijk ingewikkeld is en waarvoor je veel moeite moet doen. Leuk is dat niet, maar zulk onderwijs kan toch heel goed zijn.

Toch vreemd dat onze universiteit denkt het vaststellen van de kwaliteit van onderwijs te kunnen overlaten aan de afnemers van dit onderwijs. Echt, de enige manier om iemands onderwijs te beoordelen zijn de door de studenten ingevulde cursusevaluaties. Maar wat weten studenten nou van goed onderwijs? Als ik als docent een potje ga staan hakkelen op college, dan wordt dat door de studenten genadeloos afgestraft in hun cursusevaluatie. Onaardig doen – bijvoorbeeld door te zeggen dat studenten eens aan het werk moeten gaan – da’s ook geen aanrader.

Maar, hier staat tegenover dat als je strooit met borrelnootjes, giet met bier, en op zijn tijd wat tentamenvraagjes prijsgeeft, snel blijkt dat je de beste docent van de hele EUR bent. Studenten letten bij het beoordelen van cursussen en docenten namelijk meer op vorm dan op inhoud. Dat kan ook niet anders, want ze zijn nog geen volleerd econoom, filosoof of radioloog, en weten dus (nog) niet welke kennis hen moet worden bijgebracht om dit te worden. Het wordt dus hoog tijd dat er bij de beoordeling van onderwijs en docenten eens wat keurslagers worden ingevlogen. Gewoon, om te beoordelen of de inhoud van het onderwijs in orde is.

Peter Achterberg, cultuursocioloog aan de FSW, snapt niet dat zijn onderzoek altijd peer-reviewed wordt en zijn onderwijs nooit.

Reageer