Vier gewonden na vechtpartij

20 januari

GEWIJZIGD 24 JANUARI 14:30 uur

Twee leden van de Erasmus skireis en twee barmannen zijn in de nacht van 17 op 18 januari gewond geraakt na klappen van een groep Fransen van Armeense afkomst. Twee van de gewonden zijn behandeld in het ziekenhuis en hebben aangifte gedaan bij de politie.

Normaal gesproken zijn er In Bar Vie alleen Nederlandse toeristen te vinden, maar tijdens de pyjamaparty op 17 januari waren  ook de Franse jongens aanwezig. Door met hun jassen aan wild te dansen trok de groep van zes of zeven al de negatieve aandacht van de andere aanwezigen.  De manager van bar Vie, Ronald Kater, zegt later dat hij de Fransen nog niet eerder had gezien, maar ze wel extra in de gaten hield.

Tanden naar achter geslagen

Toen de avond op z’n einde liep, ontdekte een van feestgangers dat haar jas was verdwenen. Een ander zag dat een Fransman aan zijn jas zat. Terwijl Kater om die reden de groep Fransen uit zijn bar zette, kreeg  een jongen van de Erasmusreis een klap op zijn mond, waardoor diens voortanden naar achteren klapten. ”Terwijl het slachtoffer niets had gedaan of gezegd”, volgens een van de ooggetuigen.

Twee jongen gearresteerd

Bijna op hetzelfde moment renden de Fransen weg en ging Kater erachteraan, samen met Erik van de skicommissie. “We zijn een heel stuk de stad in gerend en uiteindelijk kon een van de Fransen worden opgepakt door de politie”, zegt Kater met een blauwe plek op zijn neus.  Inmiddels was ook bij bar Vie de politie gearriveerd en werd een tweede Fransman gearresteerd. De gewonden werden geholpen door de ambulancebroeders.

Weinig bewijs

Volgens Koen Hameeteman, de reisleider van studentenorganisatie Husk, zitten de twee Franse jongens nog steeds vast voor verhoor. Op zaterdagavond 22 januari heeft de politie hem verteld dat het lastig is om bewijs te vinden tegen de jongens en daarom zijn ze nog niet veroordeeld.

Sleutels weg

In totaal zijn zes jassen gestolen tijdens de pyjamaparty, zegt Hameeteman. Daarin zaten onder andere een portemonnee en wat sleutels van appartementen.  Voor een van de groepen was de gestolen sleutel de enige die zij bij zich hadden, want de tweede lag nog binnen.

Deur intrappen

Hameeteman heeft toen geprobeerd om de deur met een boormachine te openen, maar tevergeefs. De groep zou wat hem betreft de nacht in een ander appartement kunnen doorbrengen, maar dat was voor hen geen optie. Een van hen is namelijk een hartpatiënt is en zijn medicijnen lagen in het appartement. Hameeteman bood daarop aan om hem met een ambulance naar het ziekenhuis te brengen, maar daar ging de groep niet in mee. De deur intrappen was daarom de laatste optie, maar Husk wilde daar de verantwoordelijkheid niet voor nemen, omdat dit geen eigen appartement betrof.

Hameeteman: “Ik heb de kwestie besproken met het hoofdkantoor in Nederland. Daar kwam uit dat ik de groep een alternatief appartement kon aanbieden en een ambulance kon laten komen voor de hartpatiënt, maar ik kon geen toestemming geven om de deur in te trappen.” Dit tot grote teleurstelling van de bewoners.  Uiteindelijk heeft de groep na talloze pogingen zelf de deur van hun appartement ingetrapt.

Husk vergoedt de kosten

De volgende dag heeft Husk er wel voor gezorgd dat er een nieuw slot op de deur is gezet, zodat er niet kon worden ingebroken. En Hameeteman heeft beloofd dat Husk de kosten van de deur op zich zal nemen.

‘Herrieschoppers komen niet meer binnen’

Kater van bar Vie zal komende tijd extra alert zijn op Fransen die willen feesten in zijn bar. Ondanks dat dit incident het eerste was van het seizoen, komt het volgens hem vaker voor dat Franse jongeren overlast veroorzaken in toeristische gebieden. “De groep die tijdens de pyjamaparty zoveel herrie geschopt heeft, zal in ieder geval niet meer binnen komen in Vie. Maar het is lastig om Franse Algerijnen te weren puur vanwege hun afkomst. “

Lindemarie Jongste