Keuzestress, wat wil je nou echt?

In EM #10 staat een artikel over keuzestress. Tegenwoordig kan alles:  studeren, een commissie, leuke bijbaan en misschien nog lid van een studentenvereniging. Voor sommige studenten veranderen deze mogelijkheden in verplichtingen. Juist omdat het kan, moet het ook. In sommige gevallen kan het leiden tot een burn-out of depressie. EM ging op pad en vroeg studenten én ex-studenten: heb jij last van keuzestress?

Mr. Dr. Louis T. Visscher, Universitair hoofddocent Rechtseconomie.

“Keuzestress is niet nieuw, dit was er vroeger al. Zo had ik veel meer keuzes dan mijn ouders. Doordat er veel opties zijn, is het lastiger om in te schatten wat er bij je past. Ik heb lang getwijfeld tussen economie of rechten, uiteindelijk heb ik voor economie gekozen. Toen ik eenmaal begonnen was, kwam ik een juridisch keuzevak tegen. Dit vond ik zo leuk, dat ik een rechtenstudie ernaast ben gaan doen. Het Mr. Drs.-programma voor Economie en Rechten is voor sommige studenten een manier om een keuze uit te stellen, alhoewel veel studenten juist bewust voor beide studies kiezen.

Tegenwoordig is de keuzestress denk ik wel extremer. Zo is het nu erg belangrijk is om iets naast de studie te doen. Je krijgt maar vier jaar basisbeurs, dus in die vier jaar wil men ook zoveel mogelijk doen. Daarnaast zijn er steeds meer mensen met een universitair diploma, dus je moet je onderscheiden om op te vallen. Ikzelf ben naast mijn studie drie jaar lang mentor aan de juridische faculteit geweest. Dat hield in dat ik eerstejaars begeleidde. Ik heb dit vooral gedaan omdat ik het leuk vond, niet omdat het goed op mijn cv zou staan. Het was voor mij erg praktisch om een baantje op de universiteit te hebben. Door mijn dubbele studie was ik hier toch al vaak te vinden. Uiteindelijk moet de studie de hoofdbezigheid van een student zijn, deze moet niet uit het oog verloren worden.”

Wouter Knecht, eerstejaars student Econometrie

“Keuzestress? Soms heb ik er last van. Het is vooral een kwestie van goed plannen. Ik heb ’s ochtends een krantenwijk, dus als ik ’s avonds naar een borrel van mijn studievereniging ga, hou ik daar wel rekening mee. Aan cv-building doe ik niet zozeer. Ik denk er wel over na, maar ik kijk eerst of ik het zelf leuk en leerzaam vind. Wel vind ik dat je je kansen moet grijpen. Zo werk ik in een supermarkt en deze bood mij een cursus ‘Sociale Hygiëne’ aan. Dit heb ik dan ook gedaan. Niet omdat ik in de supermarktbranche wil blijven werken, maar omdat je toch weer een stukje kennis en een certificaat meeneemt.

Ik snap dat mensen ervan in de knoop raken, maar toch denk ik dat depressies een soort modetrend zijn. Mensen maken zich druk om niks. De druk is hoog om bijvoorbeeld een commissie te doen of bij een vereniging te gaan. En natuurlijk is het leerzaam, maar het is geen verplichting.”

Rosa de Jonge, Master studente Health Economics, Policy & Law

“Keuzestress zie ik als iets positief. Het is goed dat het er is. Zelf vond ik het vooral lastig om een master te kiezen en ik weet nog steeds niet wat ik hierna ga doen. Ik merk dat er mensen zijn die keuzestress als negatief ervaren. Zij kunnen er dan echt mee worstelen. Voornamelijk om alles goed te plannen.

Ik doe niet aan cv-building, maar ik probeer wel te variëren in mijn bijbaantjes, zodat ik ervaring op meerdere vlakken heb. Dat dit goed op mijn cv staat, is een mooie bijkomstigheid. Ik doe het echter voornamelijk omdat ik het leuk vind.”