Ollies en graps in het Funpark

19 januari

Gevorderde snowboarders Roderick van der Roest en Marjolein Koning wilden in Briançon hun moves bijspijkeren en volgden vier dagen les bij leraar Jeremy.

“Kijk naar je achterste voet als je probeert te springen, want dan draai je sowieso in de goede richting”, legt Jeremy (ski- en snowboardleraren doen niet aan achternamen) in het Engels uit. Zijn leerlingen gaan een sprong van 180 graden achterwaarts oefenen, iets waar Roderick van der Roest speciaal om had gevraagd.

Roderick oefent op de 180° jump achterwaarts

Trucs leren

Roderick is student rechten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, en is via via mee met de skireis. Met de snowboardles wil hij niet alleen zijn techniek verbeteren, maar ook de trucs leren, zoals een ollie, een soort sprongetje, en een zogeheten grap, een sprong waarbij je je snowboard even vastpakt. “Ik ben blij dat Jeremy naar mijn wensen heeft geluisterd en niet simpelweg zijn eigen plan heeft getrokken”, zegt Roderick tevreden.

IJzige pistes

Ergotherapeut Marjolein Koning wil vooral leren om soepele bochten te maken zonder al teveel te hoeven remmen. “Dat doe je door druk te zetten op de kanten”, aldus Jeremy. “Belangrijk daarbij is dat je goed door je knieën gaat en je bovenlichaam stil houdt.” Marjolein en Roderick knikken, maar denken tegelijkertijd: dat is makkelijker gezegd dan gedaan op de harde, ijzige pistes. Uitglijders zijn dan ook geen uitzondering tijdens de lessen. Een laagje verse sneeuw zou welkom zijn.

Marjolein wil soepelere bochten maken zonder teveel te remmen.

Funpark

De jumps oefent het groepje in het ‘Funpark’, waar schansen zijn gebouwd van allerlei niveaus. Die zijn aangegeven met een groen of rood bordje. “De trucs zijn mooi meegenomen om te leren, maar het had niet mijn prioriteit”, zegt Marjolein tijdens een ritje in de stoeltjeslift. Op de vraag of zijn leerlingen vooruitgang hebben geboekt in de vier lesdagen, grapt Jeremy dat dat wel meevalt. “Nee, serieus. Het is altijd de vraag of de vooruitgang komt door de lessen, of doordat ze na een paar dagen weer gewend zijn aan het boarden en de sneeuw.”

Zelf hebben Roderick en Marjolein in ieder geval dat ze vooruit zijn gegaan, waar dat dan ook precies door komt.

Rodericks jump in het Funpark

Jeremy met zijn leerlingen op de berg

Marjolein in het Funpark

Lindemarie Jongste