Eerste ‘gipsvlucht’ is een feit

17 januari

De vakantie van Ruben Jurna was van korte duur: op zaterdagochtend aangekomen in Briançon en op zondagavond weer vertrokken. Op de tweede dag brak hij zijn enkel  en vertrok diezelfde avond met de bus.

“Ik baal erg goed van”, zegt Ruben vanuit Nederland. Al is hij niet verbaasd dat hij zo geblesseerd is geraakt, omdat hij naar eigen zeggen vaak het randje van zijn kunnen opzoekt met snowboarden. “Ik ga vaak wintersporten en het is zeker niet de eerste keer dat ik zo geblesseerd raak. Ik probeer er nu maar het beste van te maken.”

Knullig ongeluk

Volgens zijn vriend Robin van der Zee, een oud-student bedrijfskunde op de EUR, was het een knullig ongeluk. “We hadden net een stuk zwarte piste gedaan en juist op het vlakke stuk daarna ging het mis. In een moment van onoplettendheid raakte Ruben uit evenwicht, zijn snowboard bleef steken in de ijzige sneeuw en waarschijnlijk heeft hij die klap met zijn enkel opgevangen.”

‘Niet banaantjeswaardig’

Dat het zo ernstig was, hadden beide heren niet direct voorzien. Ondanks de pijn zijn ze samen nog helemaal naar beneden naar het dichtstbijzijnde dorp gegleden om hulp te vragen. Ruben vond het volgens zijn vriend niet nodig om met een zogenoemde ‘banaan’ naar beneden te gaan. “Achteraf vonden we hem dus echt een bikkel”, lacht Robin.

 

Ruben met de foto’s van zijn gebroken enkel

Biertje teveel op

Robin denkt dat te weinig slaap en een biertje teveel Ruben waarschijnlijk fataal zijn geworden. “We waren niet fit, en daarom wilden we in eerste instantie rustig aan doen en lekker een terrasje pakken. De pistes waren echter zo goed dat we juist fanatiek werden, misschien dus iets té.”

Lange busreis

Eenmaal in het plaatsje Villeneuve aangekomen heeft het duo drie uur moeten wachten voordat er iemands naar Rubens enkel kon kijken. Nadat de diagnose was gesteld, kreeg Ruben zacht gips en een paar uur later zat hij alweer in de bus naar Nederland. “De reis was niet zo fijn, maar gelukkig heb ik wel wat uurtjes kunnen slapen”, aldus Ruben.

Lindemarie Jongste