De buschauffeurs van bus twee – die om 18.00 uur vanaf Capelsebrug vertrokken was – hadden haast, want de passagiers kregen in totaal slechts 25 minuten pauze om iets te eten, te roken en de benen te strekken.

Lekker chillen in de bus.

Een uitgebreid diner zit er dus niet in voor bus twee. Dan maar snel een baguette halen om in de bus te verorberen.

Een potje ’toepen’ om de tijd te doden.

Briançon, here we come!

14 januari

Het had weinig gescheeld of zes studenten uit een van de twee bussen waren ergens halverwege Frankrijk de bus uit gezet. De chauffeurs hadden dit zelfs al gecommuniceerd aan reisorganisatie Husk. De reden? Het nuttigen van eigen alcohol in de bus, dit ondanks de waarschuwingen in het reisboekje en van de strenge buschauffeur. De bacardi-cola’s en biertjes – die ook deels ‘legaal’ in de bus gekocht waren – werden rijkelijk genuttigd bovenin de bus. Maar daar hadden de buschauffeurs dus lucht van gekregen. Toen een van hen polshoogte kwam nemen, rolde er net een bierblikje uit een van de tassen. Oei. Met recht een ‘heterdaadje’ dus.

Lullen als Brugman

De skicommissie heeft toen naar eigen zeggen moeten ‘lullen als Brugman’ om de chauffeurs van gedachten te veranderen. Met resultaat, want uiteindelijk kwamen de studenten ermee weg door hun excuses aan te bieden en de drank de rest van de reis in de tas houden.

‘Iehh, je eet tonijn’

De lange busrit naar Briançon kende verder weinig hoogte- dan wel dieptepunten. De deelnemers – de meeste nog student, sommigen al student-af – zaten gemoedelijk te kletsen, te kaarten of probeerden wat te slapen. Dat laatste wilde niet bij iedereen goed lukken door de harde stoelen en koude lucht die uit de ventilatieroosters ontsnapte. Al dommelend hoorde je soms kreten voorbij komen als “Gast, gozer, je hebt tonijn op je brood! Dat doe je toch niet om 4.00 uur ’s nachts?”

Slechte start

De gemiddelde slaaptijd bedroeg zo’n drie uurtjes. Niet echt een ideale start voor een feestvakantie met veel alcohol en weinig slaap als belangrijkste ingrediënten. Hopelijk hebben we de griepepidemie in Nederland gelaten, want de wintersporters krijgen het komende week al ‘zwaar’ genoeg met een bomvol programma.

Lindemarie Jongste