Docenten van de Erasmus School of Economics (ESE) krijgen sinds 1 september een boete als ze hun tentamens niet binnen drie weken hebben nagekeken. Wat blijkt: ineens is iedereen keurig op tijd.

Vorig jaar werd 32 procent van de cijfers te laat bekendgemaakt, dit jaar ging het nog maar om 9 procent; vijf uit meer dan vijftig tentamens. Maar omdat het niet om grote overschrijdingen ging, en docenten nog moesten wennen aan de administratieve wijziging, werden geen boetes uitgedeeld.

Realistisch

Tot dit jaar hadden docenten slechts twee weken de tijd om een tentamen na te kijken. Dat was volgens het opleidingsmanagement niet realistisch. Bijna 90 procent redde het niet binnen die tijd en het kwam regelmatig voor dat studenten meer dan een maand op hun resultaten moesten wachten. Nu moeten de cijfers binnen 21 dagen via Osiris gepubliceerd worden, maar wie dat overschrijdt, is het haasje.

Onderzoeksbudget

Te laat nagekeken tentamens kosten een capaciteitsgroep 2500 euro per keer; geld dat verhaald kan worden op het individuele onderzoeksbudget van de wetenschapper. Bij de vraag hoe dat geld besteed wordt, wil opleidingsdirecteur Ivo Arnold nog niet te lang stilstaan. Het zou moeten terugvloeien in het onderwijs, maar het liefst ziet hij helemaal geen geld binnenkomen. “Dit is alleen een prikkel om een cultuurverandering te bewerkstelligen.”

Unicum

Aan andere universiteiten wordt dit boetesysteem al regelmatig gebruikt, maar voor zover bekend, is het aan de EUR een unicum. Onder de docenten heeft de regel vooralsnog niet voor beroering gezorgd, stelde Bauke Visser, hoogleraar en lid van de faculteitsraad van de ESE. “Het is geen onderwerp tijdens de lunch.”

GM