Dierproeven, een noodzakelijk kwaad?
In EM#8 stond een artikel over de dierproeven die in het Erasmus MC voornamelijk voor medisch onderzoek gebruikt worden. Wat vinden medewerkers en studenten van de EUR hiervan? Zijn dierproeven een noodzakelijk kwaad of niet?
Noortje Boere, tweedejaars studente Criminologie
“Zover ik weet zijn er alternatieven voor dierproeven. Hierdoor is het niet noodzakelijk om op dieren te testen. De dieren draaien op voor onderzoeken waar wij plezier van hebben. Als het zonder dieren kan, moet het zonder dieren getest worden. Een uitzondering zijn belangrijke medische onderzoeken die niet zonder dieren kunnen. Dan gaat de mens voor de rechten van het dier.
Met cosmetisch onderzoek vind ik dit anders, dit kan echt niet. Het is belangrijk om organisaties die dit doen op hun verantwoordelijkheid aan te spreken. In dit geval denk ik dat het wettelijk aan banden leggen geen zin heeft. Het gaat erom dat mensen zich er van bewust worden.
Omdat ik last heb van allergieën, kan ik niet kiezen voor verschillende cosmetische merken. Ik weet niet of het merk dat ik gebruik is getest op dieren, maar als dit zo is, zijn er helaas geen alternatieven voor mij.”






André den Exter, Universitair docent Gezondheidsrecht en voormalig activist Dierenbevrijdingsfront
“Voor bepaalde medische onderzoeken kan er niet rechtstreeks getest worden op mensen, dan is een alternatief nodig. Het testen op dieren ligt dan ook het meest voor de hand. Natuurlijk brengt dit wel een dilemma met zich mee. Dieren hebben ook rechten, dit staat zelfs in een handvest van de Europese Unie. Dus slechts indien het gezondheidsbelang dat vergt, acht ik dergelijke proeven geoorloofd. Uiteraard moet het streven gericht zijn op de totale afschaffing van dierproeven. Verder ben ik als marxistisch feminist tegen dierproeven voor viagra en andere cosmetische doeleinden.“








Joost van Vierzen, eerstejaars student psychologie
“Persoonlijk ben ik tegen dierproeven. Ik denk dat er alternatieven kunnen, en moeten worden gevonden. Het testen op dieren is net zo erg als het testen op mensen, voor mij is dit hetzelfde. Er kan dan net zo goed op mensen getest worden. De ethische commissie, die bepaalt of dierproeven in een onderzoek noodzakelijk zijn, hoeft van mij niet te veranderen. Deze is streng genoeg. De aandacht zou vooral moeten uitgaan naar het zoeken van alternatieven.
Ik koop alleen biologische producten. Niet alleen omdat deze beter zijn voor het milieu, maar ook omdat ze diervriendelijk zijn. Bovendien weet ik dan zeker dat er geen ‘troep’ in zit. De enige reden dat producten op dieren worden getest, is omdat er een mogelijk risico in zit. In een biologisch en natuurlijk product zit dit risico niet.” JV








