En Wesley dan?

Tsja, wat moet-ie anders? Na een jaar of acht premier te zijn geweest, moet je toch wat? President van Europa kan al niet meer. Ban Ki-moon zit ook nog wel een paar jaartjes op zijn plek. Dus dan moet je even wachten. En je kan natuurlijk moeilijk zomaar een beetje in Capelle uit je neus gaan zitten vreten en wachtgeld opsouperen – dat vindt men in den lande

geen goed idee, en laten we eerlijk zijn, een aansprekend internationaal baantje komt op deze manier ook niet bepaald dichterbij. Dus wat gedaan?

Professor worden is misschien wel wat, moet JP gedacht hebben. Ruudje Lubbers maakte die career switch immers ook. En zo’n prof heeft behoorlijk wat aanzien, en dus lijkt zo’n job aan de universiteit niet direct een stappie terug. Bovendien houd je je CV springlevend en sta je in de zijlijn klaar om die echte internationale topfunctie te pakken. Even polsen bij de EUR dan maar, en ja hoor: hoppa, daar hebben ze in no time een briljante leerstoel voor hem bedacht; iets met governance en internationalisering. En zo is Balkenende binnen en de universiteit blij.

Beetje onderzoek doen (sic!); beetje lullen met studenten over fatsoenlijk bestuur. ‘Altijd eerst het zuur jongens en meisjes! Eerst het zuur, en dan het zoet.’ Lekker een beetje internationale contacten aanhalen. Driewerf hoera voor de EUR. Wat een topbenoeming! Volgens het persbericht zal Balkenende een inspirerend voorbeeld voor studenten zijn en kunnen we fijn profiteren van zijn internationale ervaring en contacten.

En ik al die tijd maar denken dat je met baanbrekend toponderzoek, publicaties in toonaangevende internationale tijdschriften, wetenschappelijke impact die er niet om liegt, vernieuwingsimpulsen in het onderwijs, miljoenen aan NWO-subsidies, en succesvolle promovendi een kansje maakt op een mooie strakke leerstoel. Kennelijk niet. Wel grappig – de internationale publicaties van onze kersverse hoogleraar bladibla, bladibla en internationalisering zijn op één vinger te tellen. JP’s internationale reputatie als wetenschapper op dit onderzoeksterrein zal dus ook wel niet al te grandioos zijn.

En of Balkenende nog wel een beetje aan de studenten kan uitleggen hoe je onderzoek doet naar bestuur en instituties, da’s ook nog maar de vraag. Hoeveel onderzoek heeft zo’n man hier immers de laatste jaren naar gedaan? Kortom, een beetje internationale contacten en aantrekkingskracht voor jongeren is dus voor de EUR al genoeg om leerstoelen uit te delen. Gewoon omdat het kan! Nou dat concept kunnen we wel wat verder uitbouwen: Kunnen we net zo goed Wesley Sneijder op een mooie leerstoel zetten – doet ook geen onderzoek, is waarschijnlijk aantrekkelijker voor jongeren dan De Balk, en daarbij heeft ie (volgens Yolanthe) over de hele wereld contacten….

Peter Achterberg, cultuursocioloog aan de FSW, meldt zich ogenblikkelijk aan bij een politieke partij