Eva de Wit, tweedejaars studente Criminologie

“Balkenende was in mijn ogen een goed politicus, hij heeft alleen geen sterk imago. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen als professor. Het is iets compleet anders dan zijn functie als minister-president en hij zal zich opnieuw moeten bewijzen. Daarom denk ik niet dat het studenten zal overhalen om naar de EUR te komen. Vooral omdat Balkenende wordt geassocieerd met de starre minister-president en niet met een professor. Misschien dat het voor mensen die de politiek intensief volgen eerder een motivatie is.

Zelf zou ik college willen volgen van Femke Halsema (GroenLinks). Niet omdat ze me inspireert, maar omdat ze ook criminologie heeft gestudeerd. Het lijkt me interessant om te weten hoe Femke Halsema de overstap van criminologie naar de politiek gemaakt heeft. En welke elementen van de studie ze in haar huidige baan kan gebruiken.”

Wil jij college krijgen van professor Balkenende?

EM had het al voorspeld, maar nu is het officieel. Voormalig premier Jan Peter Balkenende wordt per 1 december ‘professor Balkenende’ aan de EUR. Het college van bestuur is enorm verheugd. Delen de EUR-studenten deze vreugde?

Sebastian Oldenzeel, derdejaars student Bedrijfskunde en eerstejaars student Filosofie

“’Leuk!’, was mijn eerste reactie toen ik hoorde dat Balkenende professor aan de EUR wordt. Daarnaast denk ik dat het goed is voor de naamsbekendheid van de EUR. Ook denk ik dat Balkenende veel kennis meeneemt, want hij heeft veel ervaring opgedaan in zijn tijd als minister-president. Het is altijd leuker als iemand iets vertelt uit ervaring. Zo zou ik graag een college volgen van Heidegger, een filosoof fenomenologie. Mijn huidige professor, meneer Awee Prins, vertolkt hem uitstekend, maar een theorie of verhaal uit de originele bron horen is interessanter.

Of een bekende naam mensen aantrekt? Ja ik denk zeker van wel. Mensen die voor een universiteit moeten kiezen, kunnen tijdens open dagen nooit een goed beeld krijgen van de universiteit. Hierdoor helpen kleine oppervlakkige dingen, zoals een professor Balkenende, mee met de keuze. Het enige nadeel dat ik kan bedenken aan de komst van de voormalige premier, zijn de eventuele kosten die het met zich meebrengt. Zoals beveiliging bijvoorbeeld.”JV

Leendert Kloot, hoofdredacteur Fiat Justitia en student Fiscaal Recht

“Veel oud-politici, zoals Wim Kok en Wouter Bos, gaan het bedrijfsleven in om daar een flink salaris op te strijken. Ik vind het sportief van Balkenende dat hij terugkeert naar zijn roots en hoogleraar wordt. Dat hij kiest voor de EUR, is mooi meegenomen. Het lijkt me interessant om een college van hem bij te wonen, vooral om te zien hoe hij is als hoogleraar. Door de media heeft iedereen toch een bepaald beeld van hem , wat vaak wat sullig is.

Behalve van Balkenende zou ik absoluut een college van Mark Rutte volgen. Hij geeft naast zijn baan als premier ook les op een VMBO-school. Ik ben wel benieuwd hoe hij is als leraar. In de media komt hij amicaal over. En hij heeft blijkbaar gevoel of passie voor het lesgeven, want ondanks zijn drukke baan houdt hij zijn ‘bijbaan’ als leraar aan.”