GEWIJZIGD 16-11-10

Een gemêleerd gezelschap was 10 november aanwezig bij de première van ‘Waarom niet?!’; een documentaire over studenten met een functiebeperking op de Erasmus Universiteit. Maar een belangrijke groep ontbrak: de docenten.

En dat terwijl de avond over studeren met een functiebeperking zeker ook voor hen was georganiseerd. Gespreksleider Awee Prins, docent en onderwijsdecaan bij de wijsbegeertefaculteit, compenseerde dit door zijn eigen ervaring met het publiek te delen. Hij zei dat het voor een docent soms moeilijk is om te weten hoe je moet omgaan met een student met een functiebeperking.

Fatma Elif San is een van de hoofdrolspelers in de documentaire

‘Neem heft in eigen hand’

In hoeverre moeten docenten begrip tonen voor studenten met een functiebeperking en in hoeverre moeten de studenten het heft in eigen handen nemen? Dit was vooral de kwestie tijdens het gesprek na afloop van de documentaire, waarin drie jongeren vertelden over hun leven. Verschillende ervaringsdeskundigen in de zaal zworen bij eigen initiatief, want als student weet je het beste hoe jouw probleem opgelost kan worden.

Dyslexie zegt niets over intelligentie

Aan de andere kant moeten docenten willen meewerken, en dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Een geneeskundestudent met een lichte vorm van autisme vertelde dat zij enorm teleurgesteld werd door een docent, toen die zei dat ze geen goede arts kon worden vanwege haar beperking. Ze moest daardoor het vrije doctoraal volgen, waardoor ze geen arts kan worden. Ook bleek uit verhalen van de aanwezige studenten dat dyslectici vaak als minder intelligent worden gezien, terwijl dit niets met elkaar te maken heeft.

Meer kennis is noodzakelijk

Meer kennis over het herkennen en erkennen van (onzichtbare) functiebeperkingen, zoals chronische ziektes, slechtziendheid en slechthorendheid, ADHD of een depressie, is dus noodzakelijk, was de conclusie. De documentaire ‘Waarom niet?!’ is gemaakt om daarbij te helpen.

Hoe denkt een ADHD’er?

In de film geven twee EUR-studenten en een promovenda een kijkje in hun leven met een functiebeperking. Zo heeft Nyanga Weder ADHD en kan daardoor moeilijk plannen of zich concentreren op haar studie. Michael Pietersen heeft door dyslexie extra moeite met het schrijven van bijvoorbeeld papers. “Voordat het in orde is, krijg ik mijn paper wel een paar keer terug”, zegt hij in de film. Aan de andere kant heeft hij de creativiteit die een ander zonder dyslexie misschien niet heeft.

Nyanga Weder kan moeilijk plannen door haar ADHD

Waarom niet promoveren

Fatma Elif Sen tenslotte, is promovenda bij geneeskunde en zit door botkanker vaak in een rolstoel. De goedlachse Fatma vertelt dat ze tijdens haar studie geneeskunde vrijwel alleen positieve reacties heeft gehad van docenten en medestudenten, dus toen dacht ze: waarom dan ook niet promoveren?

Verlate emancipatie

Hoeveel EUR-studenten hebben eigenlijk te maken met een functiebeperking? Van zeshonderd studenten is bekend dat zij een beperking hebben – driekwart hiervan kampt met dyslexie -, maar volgens de statistieken zouden het er bijna tweeduizend moeten zijn. Velen houden hun beperking dus voor zichzelf, maar kunnen daardoor geen extra hulp krijgen. Rector Henk Schmidt is geschrokken van de cijfers en riep op tot een ‘verlate emancipatie voor studenten met een functiebeperking’. LJ

Heb jij een functiebeperking en wil je meer weten over wat de EUR voor je kan betekenen? Ga naar de website van Studeren Zonder Drempels