Hoeveel voedsel gooi jij weg?

Uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 20% van ons gekochte voedsel in de prullenbak belandt. Deze verspilling betekent dat wij Nederlanders niet bewust met ons eten om gaan. Erasmus Magazine vroeg zich af hoe bewust de EUR-student inkoopt. Kortom, wordt er veel weggegooid?

Zehira Fatehmahomed (links), masterstudente Privaat Recht & Cheryl Zijderveld , derdejaars Rechten

Zehira: “Van huis uit heb ik meegekregen om zo min mogelijk weg te gooien. Dit heeft ook te maken met mijn geloof. Mijn voedsel is een geschenk van God en dat kan ik niet zomaar weggooien. Als ik iets niet op kan, geef ik dit aan mijn broer of vader. Ook is mij altijd bijgebracht om kleine hoeveelheden op te scheppen. Je kunt achteraf altijd nog wat extra opscheppen. Soms kan het niet anders dan dat je toch iets weg moet gooien. Hier voel ik me dan wel schuldig over. “

Cheryl: “Wij zijn thuis iets minder streng met de normen van het geloof. Mijn moeder kookt vaak te veel en dan moet er ook vaak wat worden weggegooid. We proberen hier wel op te letten door bijvoorbeeld twee dagen hetzelfde te eten of iets in te vriezen. Verder gebruiken we alleen biologische producten. Met uitzondering van de salades dan, want daar zitten regelmatig rupsen in. Door het biologische voedsel krijg je toch een gevoel dat je iets bijdraagt. Het is misschien een kleine bijdrage, maar het moet ergens beginnen. “

Bas Louwman, eerstejaars student Bedrijfskunde

“Elke dag kook ik, wel samen met anderen. We gooien nooit veel weg, als er een keer iets over is komt dit omdat iemand op het laatste moment toch niet mee-eet. Dan is het natuurlijk zonde om weg te gooien, zowel van het geld als het voedsel.

Biologisch eten koop ik niet, omdat ik er niet in geloof dat dit veel kan bijdragen. Een betere wereld begint in mijn ogen niet bij jezelf maar op nationaal niveau.  Zo zou er meer kunnen worden geïnvesteerd in de bio-industrie. Daarnaast zou er meer moeten worden gekeken naar horecagelegenheden. Ik heb in deze sector gewerkt en hier wordt echt veel weggegooid. Als dit eten zou kunnen worden verscheept, of in de vorm van geld aan ontwikkelingslanden kan worden gegeven, zou dit al veel oplossen. De restjes die ik weggooi zouden hier niet veel aan bijdragen.“

Milou Reincke, masterstudente Finance

“Ik kook vaak zelf, al is dat meestal met een groep mensen. Als ik met een groep eet, blijft er weinig tot niks over. Restjes gooi ik dan weg.  Alleen als er iets overblijft wat de moeite waard is, vries ik het  in. Dit doe ik meer vanuit economisch oogpunt en niet zozeer omdat het  anders verspilling van voedsel  is.  Als ik bij mijn ouders eet is er wel veel over. Dit wordt dan wel weggegooid. Dit is zonde, maar als het niet kan worden ingevroren, kan er verder weinig mee worden gedaan. 

Ik hou me wel bezig met wat ik eet. Ik let er dus op dat ik gezond en gevarieerd eet. Maar met waar mijn eten vandaan komt houd ik me niet bezig. Ik koop geen biologische producten, want die zijn minder lekker en ook nog duurder. “