Er komt een landelijk onderzoek naar afstudeertrajecten voor trage studenten. Volgens de onderwijsinspectie laat de kwaliteit van het onderwijs in sommige gevallen te wensen over.

De onderwijsinspectie heeft nadrukkelijk haar twijfels uitgesproken over de waardevastheid van diploma’s van 34 hogescholen en universiteiten. Sinds 2005 hebben 430 zogenoemde langstudeerders een diploma behaald via een alternatieve afstudeerroute. De grote vraag is of ze over genoeg kennis en vaardigheden beschikten om de opleiding af te ronden.

Vragen

Deze zomer heeft de inspectie aan alle bekostigde en particuliere hogescholen en universiteiten vragen gesteld over afstudeertrajecten voor vertraagde studenten. Dit heeft volgens de inspecteurs niet voldoende duidelijkheid gegeven. Er zijn zestien hogescholen waarover signalen van mogelijke misstanden zijn ontvangen. Evenveel instellingen hebben antwoorden gegeven waarbij vragen gesteld kunnen worden. “Bijvoorbeeld omdat men aangeeft nooit langstuderende studenten te hebben.”

Genade-zesje

Aan de EUR zou geen sprake zijn van alternatieve afstudeertrajecten, benadrukte rector Henk Schmidt eerder deze maand nog tegenover Erasmus Magazine. “Natuurlijk is het zo dat studenten opgejaagd worden, en ik kan een sporadisch genade-zesje niet uitsluiten. Maar doordat de examencommissie en docenten los van elkaar opereren hebben we een bijna waterdicht systeem.” Het probleem lijkt kleiner in het wetenschappelijk onderwijs, erkent de inspectie, hoewel toch drie universiteiten onder de loep genomen worden.

Druk

Het nieuws is koren op de molen van critici van het financieringssysteem. Doordat studenten voor een deel pas geld opleveren als ze hun diploma halen, zou de kwaliteit van het onderwijs de laatste jaren onder druk staan. “Door deze rendementsoogkleppen wordt de kwaliteit van het onderwijs compleet vergeten”, laat Sandra Breur, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) weten. “Hiermee geeft de politiek aan dat het zo snel mogelijk uitreiken van diploma’s belangrijker is dan dat studenten zo veel mogelijk kennis en vaardigheden opdoen. Ongelofelijk.”

Opspraak

Of ook de EUR onder vuur komt te liggen is onduidelijk. De inspectie houdt in het midden welke instellingen aangepakt zullen worden. Duidelijk is dat in ieder geval Inholland op het beklaagdenbankje moet plaatsnemen. Die hogeschool kwam eerder in opspraak omdat trage studenten aan de Haarlemse opleiding media & entertainment management onterecht een diploma hadden gekregen.

Overigens wijst de inspectie erop dat het probleem naar verhouding klein is: het gaat om een paar honderd langstudeerders, terwijl jaarlijks 65 duizend studenten hun diploma halen. HOP/GM