Halbe Zijlstra (VVD) wordt de nieuwe staatssecretaris van hoger onderwijs en wetenschap. Dat heeft hij na afloop van zijn gesprek met formateur Mark Rutte laten weten.

Woordvoerder

Zijlstra (Oosterwolde, 1969) zit sinds 2006 in de Tweede Kamer en was drie jaar woordvoerder hoger onderwijs van de VVD-fractie. Hij nam ook zorg, energie, biotechnologie en sport voor zijn rekening. Hij was lid van de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen, de commissie-Dijsselbloem. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne voerde hij campagne voor betere gezondheidszorg. Tegelijkertijd verzette hij zich tegen de invoering het rookverbod in de horeca.

Trouwambtenaar

Zijlstra is getrouwd en is zelf bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. “Het is namelijk ontzettend leuk om het huwelijk van vrienden te mogen voltrekken”, zegt hij daarover. Hij houdt van wielrennen, reizen en lezen. Maar niet van al te zware boeken, schrijft hij op zijn website. “Dat soort leeswerk heb ik al genoeg binnen mijn politieke dossiers.”

Marketing en sociologie

Zijlstra studeerde in Groningen: marketing aan de Hanzehogeschool en sociologie aan de Rijksuniversiteit. In 1994 werd hij lid van de VVD, waar Frits Bolkestein zijn grote voorbeeld was. In 1996 verhuisde hij naar Utrecht, waar hij van verschillende jaren raadslid was voor de Utrechtse VVD, vanaf 2004 als fractievoorzitter. Naast zijn politieke activiteiten was hij onder meer accountmanager bij een auto-leasebedrijf. In 2001 richtte hij een eigen projectmanagementbureau op. (HOP)