Camera’s in de luchtbrug UB

Velen van jullie zullen de nieuwe lockers in de luchtbrug van de UB al hebben opgemerkt. Dit is echter niet de enige vernieuwing. De universiteit heeft namelijk besloten om drie beveiligingscamera’s in de luchtbrug te plaatsen om diefstal en incidenten vast te leggen. Vinden EUR-studenten dit een voor- of achteruitgang?

Jeffrey Kleywegt, vierdejaars student Economie en Rechten

“In de vier jaar dat ik hier studeer heb ik nooit een onveilig gevoel gehad. Voorheen stopte ik mijn spullen altijd in de open vakken. Het enige wat ooit misging, is dat iemand met een soortgelijke tas mijn tas meenam in plaats van de zijne.

Toch vind ik de camera’s geen slechte zaak. Ik denk dat het veel mensen een veilig gevoel zal geven. Daarnaast zijn de extra lockers zeker een vooruitgang, want voorheen zaten de kluisjes vaak vol en niet iedereen voelde zich er prettig bij om spullen onbewaakt achter te laten. Het gevolg hiervan was dat mensen alsnog stiekem tassen meenamen in de UB. Dit zal door de extra lockers niet meer gebeuren.

Of de camera’s echt nut hebben weet ik niet. Natuurlijk wordt alles nu vastgelegd, maar er is hier veel doorloop. Hierdoor is het lastig om te bepalen wie bij welke tas hoort.”

 

Marianne van der Werf, eerstejaars student Bedrijfskunde

“De camera’s lijken me goed voor de veiligheid. Als er dan iets mocht missen, kunnen de beelden worden teruggekeken. Bovendien wordt er vijf keer per jaar aangifte van diefstal gedaan. Dit lijkt misschien weinig, maar het is in mijn ogen nog steeds te veel. Ik neem altijd al mijn waardevolle spullen mee, ook als ik tijdens de pauze de collegezaal verlaat. Op deze manier kan er ook niks van me gestolen worden.

Hoe ik over camera’s in het algemeen denk? Ik vind het goed als er aan beveiliging wordt gedacht, maar er is een grens. Het moet bij camera’s blijven, als er sprake is van privacyschending, zoals het doorzoeken of het scannen van tassen, gaat het te ver. ”

Leandro Somoaardjo, vierdejaars Informatica & Economie

“In mijn ogen is de veiligheid van je spullen je eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk is het een goede zaak dat de universiteit gratis lockers aanbiedt. Zelf neem al mijn spullen altijd mee, zo loop ik ook geen risico dat er iets wordt gestolen. Het plaatsen van de camera’s maakt voor mij niet zoveel verschil, maar het zal andere mensen een veiliger gevoel geven.

Camerabeveiliging is een trend van de toekomst. Er is een grote kans dat binnen enkele jaren iedereen overal gevolgd kan worden. Ik heb geen problemen met de toename van camera’s in openbare ruimtes, want het is een goede manier om de criminaliteit aan te pakken en terug te brengen. En als je positief bent ingesteld en geen slechte dingen doet, hoef je nergens voor te vrezen.