Hoe kom ik door de assessmenttest?

Beste Bud,

Zoals veel van mijn vrienden solliciteer ik me suf. De banen voor starters liggen niet voor het oprapen. Des te frustrerender vind ik het dat ik al een paar maal tot de laatste ronde van het sollicitatieproces heb weten door te dringen, maar daar steeds struikel. Ik heb het over het assessment. Omdat ik steeds word afgewezen vanwege de resultaten van mijn assessment ben ik onzeker geworden. En dat is volgens mij funest voor een assessment. Wat raad je me aan?

Carel

Beste Carel,

Inderdaad, als je al een paar maal bent ‘afgetest’ kan dat flink aan je zelfvertrouwen knagen. Een paar tips kunnen je hopelijk helpen je vertrouwen te herwinnen.

  •  Een assessment is een momentopname. De resultaten vormen daarom niet meer dan een beeld van dat ene moment. Misschien voelde je je niet optimaal die dag. Onlangs sprak ik een kandidaat die uit een soort van verkeerd plichtsbesef met flinke koorts naar het assessment was gegaan. Het ging om een financieel traineeship. Resultaat: negatief advies van de psycholoog, vooral op de capaciteitentest. Het betrof nota bene iemand met hoge cijfers voor de exacte vakken, zowel op de middelbare school als tijdens de studie aan de EUR. Tip: ga niet ziek naar een pyschologisch onderzoek. Meld je ziek en vraag een andere testdatum.
  • Bereid je goed voor. Uit je vraag kan ik niet afleiden waarom je bent afgewezen. Is dat vanwege de uitslag van de capaciteitentest, van de persoonlijkheidsvragenlijst of van bepaalde assessmentopdrachten (rollenspel, casebehandeling, postbak enz.). In alle gevallen geldt: zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Op internet vind je veel informatie over de voorbereiding, van oefentests tot boeken over assessments en ook over de mentale voorbereiding. Een aanrader is “De kleine assessmentgids”van Wim Bloemers. Zie ook: assessmenttests.nl
  • De EUR biedt de workshop ‘Voorbereiding assessment’ aan. Hierin word je niet getest, maar krijg je wel inzicht in wat er van je verwacht wordt en hoe je je kunt voorbereiden. Ook oefen je in bepaalde onderdelen.
  • Een afspraak met de loopbaanadviseur van de EUR biedt je de mogelijkheid je ervaringen met het psychologisch onderzoek individueel te bespreken.

Tot slot, Carel, loont het de moeite om de capaciteitentest enkele malen te oefenen. Je kunt daarmee je score een beetje verbeteren en je voelt je niet zo overvallen door vreemde vragen.

Bud

Reageer