Kan een zelfanalyse mij helpen bij een sollicitatie?

Beste Bud,

Na heel wat sollicitatiebrieven, enkele gesprekken en tot nu toe alleen maar afwijzingen heeft een werkgever eindelijk de keus op mij laten vallen. Het contract kan ieder moment op de deurmat vallen. Maar: het is niet echt de baan waar ik van gedroomd heb. Moet ik deze baan nu wel of niet nemen?

Selina

Beste Selina,

Voor een goede beantwoording van je vraag heb ik eigenlijk wat meer informatie nodig. Zoals:

• Hoe is de kwaliteit van je sollicitatievaardigheden en je brief en CV (misschien ligt de verklaring voor de vele afwijzingen in die hoek).

• Heb je gesolliciteerd naar passende functies (passend bij je vooropleiding en je ambities) en weet je waarom je steeds afwijzingen krijgt?

• Heb je een duidelijk beeld van je loopbaanwensen?

Toch doe ik een poging je vraag te beantwoorden.

Ga na of het de functie is, die niet je droombaan is, of is het de organisatie die je aan het twijfelen brengt? Een functie is doorgaans van tijdelijke aard. Daarna maak je een stap naar de volgende functie. Vraag je af of de organisatie voldoende andere mogelijkheden biedt. Als dat inderdaad zo is, dan adviseer ik je deze eerste functie te nemen en binnen de organisatie verder te kijken naar toekomstige mogelijkheden. Onder mogelijkheden versta ik niet in de laatste plaats ontwikkelings-/opleidingsmogelijkheden. Informeer dus naar het talent development beleid en het management development beleid van de organisatie. En zorg dat je bij de organisatie in beeld komt voor dergelijke kansen.

Een ander aspect is natuurlijk de financiële kant. Daarover heb je niets geschreven en dus kan ik daar weinig over zeggen. Je moet die afweging zelf maken. Betaalt de functie voldoende en hoe belangrijk is het salaris voor je? Het antwoord op die vraag kan zeker een rol spelen, hoewel ik starters adviseer zich daar niet blind op te staren.

Nog een overweging is de vraag of deze baan je dichterbij je droombaan brengt. Ik zou trouwens liever spreken van gewenste loopbaan dan van droombaan.

Tot slot: denk je je kwaliteiten goed te kunnen benutten en verbeteren in deze eerste baan? Met andere woorden,  kijk voorbij je eerste baan en probeer je loopbaan te sturen in de richting die jij wenst.

Selina, veel succes.

Bud

Reageer