Kan een zelfanalyse mij helpen bij een sollicitatie?

Beste Bud,

Tijdens sollicitatiegesprekken heb ik moeite met vragen over mezelf. Vrienden adviseren me een afspraak te maken met de loopbaanadviseur om een zelfanalyse te doen. Raad jij me hetzelfde aan? En wat houdt een zelfanalyse in? Toch geen zwaar psychologisch onderzoek hopelijk…

Nadya

Beste Nadya,

Jij stelt de belangrijkste vraag die een sollicitant kan stellen. Een goede zelfanalyse is een must voor iedere sollicitant. “If you don’t know what you’re selling, you won’t sell.” Met andere woorden, als je niet weet wat (lees: wie) je te bieden hebt, zul je geen succes hebben. De gedachte achter deze opvatting is dat solliciteren gelijk staat aan verkopen: het verkopen van jezelf. Denk nu niet meteen aan een gelikt commercieel verhaal, en ook niet aan een dieptepsychologisch onderzoek.

Zelfanalyse of zelfonderzoek (vaak aangeduid met het Engelse self assessment) heeft tot doel je zelfkennis in kaart te brengen. Hierbij zoek je de antwoorden op een drietal vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? En Wat wil ik? Zelfanalyse is een activiteit die je heel goed zelf kunt doen. Enkele tips:

– Maak een SWOT-analyse (strenghts, weaknesses, opportunities, threats) van jezelf. Zo vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen van recruiters naar jouw sterke en zwakke of –ontwikkelkanten.

– Kies minimaal 3 personen uit die jou goed kennen, liefst uit verschillende settings (bijv. familielid, vriend, medestudent). Vraag ieder van hen om jouw drie meest kenmerkende eigenschappen te noemen en bespreek ze daarna. Vraag of ze concrete voorbeelden kunnen geven en vraag ook door naar minder sterke kanten van jezelf.

– Doe een testje, zoals die op internet te vinden zijn. Bijvoorbeeld die van Leary en Kilmann (over samenwerken) of de Big Five test (over persoonlijkheidseigenschappen). Heb je een dagboek? Dan bof je, want daaruit kun je veel informatie over jezelf halen.

Nadya, als je dit serieus aanpakt, kun je ook een goede ‘elevator pitch’  maken. Lukt je zelfonderzoek niet of onvoldoende, volg dan het advies van je vrienden op en maak een afspraak met de loopbaanadviseur.

Ik wens je veel succes!

Bud

Reageer