WK voetbal 2010: Spaar jij Beesies?

Onmogelijk dat het iemand is ontgaan: het WK voetbal staat voor de deur. Dat wordt weer lekker onbezorgd en uitgedost voor de buis hangen, thuis of in de kroeg. EM peilde de oranjekoorts op de campus.

A. Visser en G. Daner, grondwerkers

“Wij zijn alles behalve voetbalfans. Daar zijn we te nuchter voor. Als je het niet gezegd had, wisten we niet eens dat Nederland maandag speelt. Geef ons maar Formule 1, daar beleven we meer plezier aan. Die voetballers worden allemaal aanbeden alsof het halfgoden zijn en daarbij verdienen ze veel te veel geld.

Die oranjerotzooi waar ze je nu bij elke supermarkt mee doodgooien geeft wel aan dat we helemaal zijn doorgeslagen in dit land. Een feestje is leuk, maar je kan het ook overdrijven. Mocht Nederland in de finale komen dan gaan we misschien stiekem toch even kijken.”

Sophie Kuijper, masterstudent media en journalistiek

“Grote kans dat ik maandag in de UB zit tijdens de wedstrijd. Deze maand moet ik mijn scriptie inleveren, dus ik ga nog even hard aan de bak. Dat betekent natuurlijk niet dat ik het voetbal aan me voorbij laat gaan: mijn weekenden zijn heilig.

Die Beesies vind ik geweldig en ik heb een Dutch Dress van Bavaria. Heerlijk zo’n massaal volksfeest. Het Nederlands elftal draag ik sowieso een warm hart toe. Vorige maand was ik bij de oefenwedstrijd tegen Ghana en komende weken schreeuw en toeter ik ze naar de finale toe.”

Han Steenbeek, medewerker studentenadministratie rechten

“Maandag tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal heb ik vrij genomen. Jezelf ‘ziek’ melden vind ik niet zo netjes. Zaterdag ga ik naar mijn zoon toe en gaan we met een grote groep mensen kijken. Natuurlijk staat dan alles in het teken van Oranje en versieren we de boel met vlaggetjes en zetten we hoedjes op.

Al sinds 1978 maak ik bij alle wedstrijden een pooltje. De eerste keer dat Nederland speelt is eigenlijk het belangrijkst. Dan moeten ze laten zien of ze het in zich hebben om wereldkampioen te worden. Ik denk dat we makkelijk de halve finale moeten kunnen halen.” TG