‘We worden Kampioen’

Waar kan het hier anders over gaan, dan over het Wereldkampioenschap Voetbal dat op 11 juni begint in Zuid-Afrika. Wat denken de panelleden, worden ‘we’ kampioen?

 

Luit Kloosterman, universitair docent Erasmus School of Economics

“In de eerste plaats vind ik de voetbalsport een leuk spelletje. Een spel waarover onderling heftig gediscussieerd wordt over spelopvattingen, positiespel, scheidsrechters etc. Emoties kunnen hoog oplaaien getuige ook het voorval toen ik bij ouders van Franse vrienden een WK wedstrijd zag van de Franse equipe. Frankrijk kreeg halverwege de eerste helft een strafschop toegewezen die volgens vader door Henry genomen moest worden. Echter Zidane nam de taak op zich. De tirade van pappi eindigde doordat hij de TV uitzette!

Voetbal als business, daar ben ik minder optimistisch over. Volgens Henk Kesler (KNVB) bevinden zich 14 clubs in de financiële gevaren zone, 6 clubs zijn gezond en 17 hebben een tussenpositie. Gemeentes springen financieel op veelal ‘ludieke’ wijze bij, politiediensten worden niet door de clubs betaald etc. Nee, het gaat niet goed met de bedrijfstak voetbal. Dit alles lijkt te worden bevestigd door het rapport van de Commissie Vermeend.

Op 1 juni maakte Henk Kesler bekend dat het Nederlands elftal minimaal de kwartfinales moeten halen om breakeven te ‘spelen’. Als ‘we’ wereldkampioen worden, dan levert dat een winst op tussen de 6 en 7 miljoen euro. Niet veel voor een maand hard werken.

Gelukkig mogen we dit alles tijdens het WK vergeten. De emoties rondom het spelletje staan centraal. Vanwege mijn ‘functie’ als erevoorzitter van FC Drijfzand uit Groningen kan ik vaststellen: het spel is boeiend.”