Verkiezingen 2010: de poppetjes of de inhoud?

Debat hier, interview daar: zo vlak voor de verkiezingen van 9 juni zijn de lijsttrekkers bijna niet te missen in de media. De keuze voor een partij zou een keuze op grond van inhoud moeten zijn, maar is dat nog wel zo? Zijn de partijleiders niet belangrijker geworden voor veel mensen? De stemming op de campus.

Mandy van de Velde (21), derdejaars IBA

“De laatste tijd heb ik veel debatten gevolgd. Van het premiersdebat en het debat in Carré op RTL, tot de vrouwen bij Knevel & Van den Brink. Het is voor de gemiddelde kiezer niet makkelijk om een keuze te maken. Neem bijvoorbeeld de uitzending van Netwerk waar de cijfers van de VVD doorgerekend werden. De partij stelde vervolgens dat dat niet klopte. Erg verwarrend: je wordt constant heen en weer geslingerd. Het flirten van partijen met elkaar en de aankomende coalitieonderhandelingen maken het er niet makkelijker op. Je weet eigenlijk niet waarvoor je stemt.

De media gaan mee in hypes. Kijk bijvoorbeeld naar die tientallen programma’s of het blad Binnenhof, waar de prullenbakken van politici leeg werden gemaakt. Kleine partijen krijgen ook veel minder aandacht. Hoe kan het dat Pechtold niet uitgenodigd wordt voor het debat van Een Vandaag maar Roemer wel? Wie bepaalt dat eigenlijk?Balkenende hebben we in ieder geval wel gezien. Als hij naast Obama staat denk je ook niet ‘yes!’. Neelie Kroes daarentegen… ”

Remco Stam (23), derdejaars bedrijfskunde

“De debatten waren erg vermakelijk: hard tegen hard en veel show. Ik kijk hoe de partijleiders zich marketingtechnisch weten te profileren. Het gros van de mensen wordt in hun keuze toch sterk beïnvloed door de persoon en niet zo zeer door de inhoud. Sinds de komst van de PVV zijn de debatten ook veranderd, meer Amerikaans: meer oneliners en op de man spelen. De inhoud komt wel aan bod, maar van een echt debat is in mindere mate sprake; de partijleiders verkondigen toch vooral hun eigen standpunten langs elkaar heen.

De media gaan daar ook in mee, de kleinste vergissing wordt sensationeel gebracht, terwijl zij ook meer voor de inhoud zouden moeten gaan. De partijprogramma’s heb ik globaal wel doorgelezen en ook het Kieskompas heb ik op internet gedaan, ook al wist ik eigenlijk wel van tevoren of ik links of rechts ben. Ik ga in ieder geval niet voor de poppetjes stemmen.”

Marieke de Zanger (17), eerstejaars criminologie

“De afgelopen tijd heb ik de debatten op RTL4 gevolgd en ik ben ook naar een live debat geweest over ontwikkelingssamenwerking. Voor Cross Your Borders geef ik namelijk vrijwillig les aan middelbare scholieren over mondiale onrechtvaardigheid. Bij het debat hierover maakte iemand van het CDA een goed punt, maar dat stond in rechte lijn tegenover hun verkiezingsprogramma.

De enorme stijging van PvdA-kiezers na de switch van Bos naar Cohen illustreert hoe sterk mensen voor een persoon kiezen. Maar dat is ook wel logisch: uiteindelijk gaat het erom wie je land bestuurt. Sinds ‘u kijkt zo lief’ zeg ik in ieder geval niets meer over Balkenende… De SP heeft wel goede punten, maar wie is de baas? En hoe gaan ze die plannen ooit tot uitvoering brengen? Als ik mocht stemmen dan zou ik twijfelen tussen D66 en de partijen die tegen de afschaffing van studiefinanciering zijn.” JR