Dossier Hoger Onderwijs en de Tweede Kamer verkiezingen

01-06-10 Nog ruim een week en dan mogen we onze stem uitbrengen voor de Tweede Kamer Verkiezingen. Over de studiefinanciering is veel ophef, omdat enkele partijen de beurs willen omzetten naar een lening. In dit dossier staan alle berichten van de afgelopen weken over wat de politieke partijen willen met het hoger onderwijs op een rijtje.

VVD: ´Studeren is investeren´

01-06-10 Als enige partij wil de VVD niet alleen de basisbeurs maar ook de aanvullende beurs afschaffen. Want lenen, daar doen de liberalen niet moeilijk over. “Een studie is een investering in jezelf”, zegt kamerlid Mark Harbers.

ChristenUnie: ´Geen basisbeurs voor fraudeurs´

01-06-10 Het afschaffen van de basisbeurs zou volgens kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie een kortzichtige bezuinigingsmaatregel zijn. Liever verhoogt hij het collegegeld van trage masterstudenten, “maar niet zo heftig als het CDA”.

SP: ´Wij zijn Sinterklaas niet´

01-06-10 ‘Poten af van de stufi’, scandeerden demonstrerende SP-jongeren op 21 mei in Amsterdam. Maar wie denkt dat de Socialistische Partij miljarden wil investeren in hoger onderwijs, vergist zich. “We moeten realistisch blijven”, zegt kamerlid Jasper van Dijk.

GroenLinks: ´Studeren is meer dan studiepunten halen´

01-06-10 Vergeleken met het basisonderwijs, vmbo en mbo komt het hoger onderwijs er bij GroenLinks minder goed vanaf. Zo wil de partij bezuinigen op de basisbeurs. “Maar we investeren ook,” zegt Tofik Dibi. “In onderzoek, kwaliteit en een hogere aanvullende beurs.”

D66: ´Eerst basisbeurs voor masterstudenten afschaffen´

01-06-10 Niemand vindt het leuk als de basisbeurs in een lening verandert, zegt Boris van der Ham van D66. Toch moet het volgens hem gebeuren, al trekt hij wel fluwelen handschoenen aan.

CDA: ´De deur naar het hoger onderwijs moet wagenwijd openstaan´

01-06-10 Het CDA bezuinigt een half miljard op hoger onderwijs door trage studenten het hoge instellingscollegegeld te laten betalen. Alles beter dan de basisbeurs afschaffen, meent Marja van Bijsterveldt.

Weinig extra geld voor onderzoek

01-06-10 De voorvechters van de wetenschap lijken weinig succesvol. Het wetenschappelijk onderzoek komt er bekaaid af in de plannen van de politieke partijen en speelt nauwelijks een rol in de campagnes.