Rotterdam krijgt twee nieuwe monumenten voor mensen die hun lichaam gedoneerd hebben aan de wetenschap. Eentje op het terrein van het Erasmus Medisch Centrum, vlakbij de snijzaal, en eentje bij het crematorium in Rotterdam-Zuid. De monumenten dienen als gedenkteken voor respectievelijk studenten en nabestaanden.

Voor beide monumenten is op dit moment nog geen ontwerp en nog geen exacte locatie. Volgens Gert-Jan Kleinrensink, universitair hoofddocent neurowetenschappen en hoofd van de snijzaal van het Erasmus MC, komt het nieuws dan ook eigenlijk te vroeg naar buiten. “Het begon door een terloopse opmerking van mij in een interview met Radio Rijnmond”, vertelt hij. Gevolg was een dag vol interviews met verschillende media.

Andere universiteiten

Verrassend, want het Erasmus MC is niet de eerste met dergelijke monumenten. “In Groningen staat al een monument op een begraafplaats en in Nijmegen is er al één op het universiteitsterrein.”

Missen gedenkplaats 

Het idee voor de Rotterdamse monumenten kwam van binnenhuisarchitecte Moniek van Schaik. “Haar vader schonk zijn lichaam aan de wetenschap en zij miste daarna een goede gedenkplaats”, vertelt Kleinrensink. Dergelijke ‘lichaamsdonaties’ zijn overigens relatief populair. Tot voor kort was er zelfs een tijdelijke aanmeldstop. Kleinrensink: “We bekijken het nu per maand. Je kunt niet iemand aannemen en het lichaam dan niet gebruiken.”

Bewust maken

Kleinrensink en collega’s gebruiken de lichamen, die in het geval van het Erasmus MC overigens vooral uit de eigen Rotterdamse regio komen, altijd minimaal één jaar voor onderwijs en onderzoek, maar vaak ook (veel) langer. Kleinrensink hoopt dat het monument bij het Erasmus MC de studenten nog wat bewuster maakt van de mensen die belangeloos hun lichaam ter beschikking stellen. “Dat bewustzijn is er al wel, maar er vaker bij stil staan kan absoluut geen kwaad.” GvH