Het Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam ging gisteren feestelijk van start in de openbare basisschool Pluspunt. Het knooppunt is een samenwerkingsproject om talentontwikkeling van kinderen aan te moedigen.

In het Wetenschapsknooppunt werkt de Erasmus Universiteit samen met de Hogeschool Rotterdam, het Natuur Historisch Museum en twintig basisscholen in de regio. Het knooppunt maakt deel uit van het landelijke Orion programma, dat de totstandkoming van regionale Wetenschapsknooppunten stimuleert. Binnen de knooppunten worden onderwijsarrangementen ontwikkeld (lesprogramma’s en activiteiten). Zo maken basisschoolleerlingen kennis met wetenschap en worden zij uitgedaagd om onderzoekend te leren. Op jonge leeftijd kunnen de kinderen op deze manier hun talenten ontdekken.

Leren lesgeven

Ook studenten van EUR en pabo, aio’s, wetenschappelijk medewerkers en leerkrachten doen mee. Zo kunnen de studenten bijvoorbeeld ervaring opdoen in lesgeven en een bijdrage leveren in het ontwikkelen van nieuwe onderwijsprogramma’s voor hoogbegaafden. Leerkrachten kunnen op hun beurt makkelijker wetenschappelijke informatie invoeren in het curriculum van de klas. Per regio is er een bedrag van maximaal 200.000 euro voor drie jaar aan stimuleringspremie beschikbaar gesteld.

Mini-kindercollege

“De wetenschap is vragen stellen waar antwoorden op worden gezocht”, zei rector magnificus Henk Schmidt in zijn toespraak. Universitair docente Ontwikkelingspsychologie dr. Jacqueline Schenk gaf ‘s middags een mini-kindercollege aan een plusklas en Leonardo-afdeling (leerlingen in de leeftijd van 6 t/m 12 die meer leerstof aankunnen) van basisschool Pluspunt. Alle leerlingen zetten hun ‘ErasMuts’ op voordat het college van start ging. Regelmatig stelden zij pittige vragen aan Schenk. Door middel van een filmpje, opdrachten en verschillende testjes in haar college, werd voor de kinderen duidelijk hoe gedrag in zijn werk gaat.

Subsidie

Het Wetenschapsknooppunt wordt gesubsidieerd vanuit het Orionprogramma van de Stichting Platform Bèta en Techniek. Vorig jaar augustus ging in het kader van Orion het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit Nijmegen van start. Dit voorjaar wordt aan nog vijf andere universiteiten subsidie verstrekt, waarmee het totaal op zeven komt te staan. MW