Ramadan 4 september in debat op EUR

2 september 2009 – Tariq Ramadan gaat vrijdag 4 september tóch in debat op de Erasmus Universiteit, maar niet op het debat van de universiteit zelf. Hij zal zich ’s avonds voor het eerst in het openbaar uitspreken over zijn ontslag tijdens een debat dat georganiseerd wordt door het Actiecomité Steun Tariq.

Het debat van het Actiecomité vindt vanaf 18.00 uur plaats in de Coïmbrazaal in gebouw M, dezelfde zaal als het universitaire middagdebat.

Het complete verhaal

Tariq Ramadan laat weten dat hij daar ‘het hele verhaal van de gemeente en universiteit’ zal vertellen. Hij vindt verder dat hij ook uitgenodigd had moeten worden door de EUR voor het debat vrijdagmiddag.

Teleurstelling

Brahim Bourzik, van Actiecomité Steun Tariq en het Landelijk Beraad Marokkanen, legt uit waarom er nóg een debat nodig is: “We hebben dit georganiseerd uit woede en teleurstelling door het ontslag van Ramadan. Het is toeval dat de universiteit een debat op dezelfde dag houdt.”

Bij het debat zullen naar verwachting ook wetenschappers van de EUR aanwezig zijn, namen zijn nog niet bekendgemaakt.

Reputatieschade

De titel van het debat van de universiteit: ‘academische vrijheid en academische verantwoordelijkheid’, noemt Ramadan desgevraagd treffend: “De Erasmus Universiteit heeft namelijk zijn academische verantwoordelijkheid niet genomen en is vergeten de academische vrijheid van meningsuiting te beschermen. Wat er is gebeurd, is zeer ernstig.”

In een e-mail geeft hij verder aan dat hij zowel de gemeente als de universiteit zal aanklagen. “Wat ze gedaan hebben, is illegaal en het is ook een kwestie van reputatieschade”, aldus de gewezen Rotterdamse hoogleraar en integratieadviseur. WG

Voor meer informatie en aanmelden voor de debatten: ga naar de EUR-website en naar Actiecomité Steun Tariq