Rotterdam wilde eerder van Ramadan af

28 augustus 2009 – Rector Steven Lamberts (EUR) deed Tariq Ramadan al in mei een ‘discreet aanbod’ om te vertrekken bij de gemeente Rotterdam.

Dat nieuws meldt De Volkskrant vandaag. Rector Lamberts heeft in mei in een persoonlijk gesprek tegen Ramadan te verstaan gegeven dat het beter was om de band met de gemeente te verbreken. Lamberts: “Ik heb inderdaad gezegd: dat gaat op den duur niet goed met jou en de stad en ik heb naar een manier gezocht om hem voor de toekomst voor de universiteit en Nederland te behouden.”

Lamberts stelde voor dat Ramadan wel aan de universiteit van Rotterdam actief bleef en deed de suggestie om daarnaast aan de imamopleiding van de Amsterdamse VU te doceren. Maar Ramadan ging er niet op in. Hij wilde op ‘grassroot level’ actief blijven.

Volgens Ramadan deed de rector dit op advies van Rotterdams burgemeester Aboutaleb, die er geen geheim van maakte ontevreden te zijn met de samenwerking tussen Ramadan, de universiteit en de gemeente. Toen Ramadan in opspraak was vanwege vermeend homofobe uitspraken, zei Aboutaleb: “We kunnen deze constructie uitzitten, maar mijn advies zou zijn: nooit meer.”

Lamberts ontkent dat Aboutaleb hem had bewogen tot het advies aan Ramadan om op te stappen. Aboutaleb zelf zegt zich nooit te hebben bemoeid met het functioneren van Ramadan aan de Erasmus Universiteit. DR