Studenten over Tariq Ramadan

23 april 2009 De storm rondom Tariq Ramadan is nog niet uitgeraasd. Woensdag 22 april stapten twee VVD’ers uit het Rotterdamse College van Burgemeester & Wethouders naar aanleiding van het debat rondom de vermeende uitspraken van de Zwitserse filosoof. De studenten van de EUR hebben er zo hun eigen kijk op, maar wilden liever niet op de foto.

Maurice Stöcker, tweedejaars psychologie: “Tariq Ramadan is in mijn ogen tegenstrijdig geweest in het verkondigen van zijn mening, althans dat is wat ik meegekregen heb. Mijn vertrouwen in zijn functioneren is daardoor dusdanig afgenomen, dat ik niet vind dat hij als hoogleraar zou moeten blijven. Maar nu het contract eenmaal verlengd is, vind ik dat de universiteit zich daaraan moet houden. Zaak is dan wel dat hij goed in de gaten moet worden gehouden. Studenten komen hier voor wetenschappelijke en niet voor religieuze verdieping. Ik heb de indruk dat hij een erg confessionele, niet geheel geëmancipeerde, moslim is. Zelf ben ik antireligieus en beschouw religies als gevaarlijk. Soms denk ik wel eens dat het tijd is voor een tweede verlichting.”

Oĝuzhan Özdal, laatstejaars rechten: “Voor mij is Tariq Ramadan onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Als hij die vermeende uitspraken tijdens college heeft gedaan dan vind ik het relevant, niet als dat in de privésfeer gebeurd is. De commotie die ontstaan is, vind ik wel begrijpelijk, maar ik ben het er niet mee eens. Het toepassen van de vrijheid van meningsuiting is onderhevig aan subjectiviteit. Ook ‘verstorende’ meningen moeten de ruimte krijgen. Daarnaast ligt de nadruk weer op de islam. Binnen de basis van het christendom en het jodendom wordt praktiserende homofilie tenslotte ook als zonde beschouwd.

Het vertrek van de VVD-leden uit het college van B&W kan ik wel begrijpen. Wat ik niet geloof, is dat ze dit puur en alleen voor de kwestie hebben gedaan. Het is waarschijnlijk dat er nog wat partijpolitieke belangen op het spel staan. Nu de PVV veel stemmen van de VVD heeft ‘afgepakt’, kan zo’n verkiezingsstunt gunstig uitpakken.”

Ramon Duivenvoorden, student IBA, 3e jaar: “Zolang er niets mis is met die uitspraken en hij zijn functie goed vervult, vind ik het prima dat hij blijft werken als hoogleraar. De commotie rondom de persoon Ramadan is vrij breed uitgemeten. Iedereen wordt in een hoek gezet omdat zijn uitspraken over de islam uit z’n verband zijn gerukt. Het is huichelachtig hoe er wordt gedaan over de islam. Wilders discrimineert en zijn film Fitna is echt een lachertje. Het is absurd om als regering mensen te onderscheiden op basis van geloof.”