‘Ramadan ontslagen’

18 augustus 2009 – Tariq Ramadan, hoogleraar Burgerschap en Identiteit, verdwijnt als adviseur van de gemeente Rotterdam. Dit betekent zeer waarschijnlijk ook het einde van zijn hoogleraarschap aan de EUR. De Universiteit wil dit niet bevestigen, maar komt later met een verklaring.

Het stadsbestuur gaat dinsdagmiddag besluiten dat ze het contract met Ramadan gaat verbreken, aldus NRC Handelsblad. De gemeente zal na overleg van het college van B&W met een reactie komen.

‘Islam & Life’

Aanleiding voor het verbreken van het contract is een tv-programma dat Ramadan presenteert op Press TV een zender die gevestigd is in Londen, maar wordt gefinancierd door de Iraanse overheid. Ramadan presenteert het programma ‘Islam & Life’ sinds april dit jaar. Ook na de omstreden verkiezingsuitslag en de daarop volgende betogingen in Iran, waarbij de overheid hard optrad, is hij daar mee verder gegaan.

EUR reageert zorgelijk

Dit laatste wordt hem door gemeenteraadsleden van de oppositiepartijen zwaar aangerekend. Maar ook coalitiepartij PvdA liet in de media weten zijn positie zeer ter discussie te stellen. En anders dan bij de vorige golf van commotie in het voorjaar reageerde de Erasmus Universiteit eind vorige week direct; de werkzaamheden voor Press TV van de gasthoogleraar waren ‘reden tot zorg’.

Tariq Ramadan is sinds begin 2007 hoogleraar Burgerschap en Identiteit. Een leerstoel die wordt betaald door de gemeente Rotterdam, waar hij tevens als integratieadviseur werkt.

Reactie Ramadan

Ramadan reageert vandaag in NRC Handelsblad met een uitgebreid ingezonden stuk, waarin hij zijn verbazing en zorg uitspreekt over de commotie die zich wederom rond zijn persoon afspeelt in Nederland. “…de huidige controverse zegt veel meer over de zorgwekkende toestand van de politiek in Nederland dan over mijn persoon’, aldus Ramadan in NRC.

Over zijn werk voor Press TV zegt hij, dat aan de keuze om voor het door de Iraanse overheid betaalde kanaal te werken, een ‘zorgvuldige afweging’ voorafging. En dat hij bij aanvang heeft bedongen dat hij ‘volledige redactionele vrijheid zou hebben’.

Over het regime in Teheran zegt hij: “Het spreekt vanzelf dat ik het neerschieten van betogers en de onderdrukking na de verkiezingen van juni heb veroordeeld.” En later: “Wie werkt voor een televisiezender in een land, steunt daarmee nog niet het bewind van dat land. Als het allemaal zo eenvoudig was, dan zouden mijn tegenstanders, die toonbeelden van politieke deugd, al lang geleden hebben verlangd dat de Nederlandse regering alle politieke en economische banden met Iran, Saoedi-Arabië, Egypte, Israël en China zou verbreken.”Aldus Tariq Ramadan in NRC. WG

Lees hier het volledige opiniestuk van Tariq Ramadan