De Erasmus Universiteit wil tekst en uitleg van haar gasthoogleraar Tariq Ramadan. Deze is opnieuw in opspraak gekomen, ditmaal om zijn medewerking aan Press TV, dat wordt gezien als propagandazender van het Iraanse regime.

De raadsfracties van Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD, die in een eerder conflict over vermeende homo- en vrouwonvriendelijke uitspraken van Ramadan uit het Rotterdamse college stapte, eisen het onmiddellijke ontslag van de hoogleraar. Deze adviseert de gemeente tevens over integratievraagstukken. Het CDA heeft Kamervragen gesteld.

De universiteit is bezorgd over Ramadans medewerking aan het tv-station, maar wil eerst weten of alle informatie klopt en wat haar gasthoogleraar Identiteit & burgerschap er zelf over te zeggen heeft. De Erasmus Universiteit hoopt hem deze week te kunnen spreken. Deze week wil de EUR met een reactie komen.

In een door de Volkskrant gepubliceerde verklaring stelt Ramadan dat hij sinds april 2008 het programma “Islam and life” bij Press TV presenteert en dat hij volledig vrij is in zijn onderwerpkeuzes. Hij wijst er op dat onder anderen de gelauwerde Britse journalist Andrew Gilligan bij de Engelstalige omroep werkt, en dat deze daar niet op aangesproken wordt. Het geweld tegen burgers in Iran veroordeelt hij en van het regime verwacht hij dat het de democratische procesgang respecteert. HOP