Nederlanders beheersen de Duitse taal te weinig, blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer. Bij het Erasmus Taal en Trainingscentrum op de EUR melden zich jaarlijks vijftien studenten aan voor een cursus Duits. Hoe komt het dat EUR-studenten geen interesse hebben in de taal van ons buurland?

Marjon Menten van Erasmus Taal en Trainingscentrum (TTC): “Te weinig studenten willen het leren. Of dat nu komt doordat ze al vloeiend Duits spreken of omdat ze geen interesse hebben om later te handelen met Duitsland? Dat blijft de vraag.”

Spreek lokale taal

Gina Kim van de Rotterdam School of Management (RSM) denkt dat studenten het spreken van Engels voldoende vinden om internationale handel te bedrijven. “Ook beheersen studenten de Duitse taal minder goed omdat literatuur nooit meer in het Duits is, alleen nog maar in het Engels.” Een goed woordje Engels spreken is het belangrijkst wanneer je handelt met het buitenland, Engels mag niet de enige gesproken taal zijn, vindt ze. “Om goed te functioneren in andere landen moet je de lokale taal spreken.”

Stage in Duitsland

Hoewel Duitsland een groot handelspartner is voor Nederland, wordt stagelopen in dit buurland niet extra aangespoord. RSM moedigt studenten wel aan om meerdere talen te leren. “In het programma Communication of European Management School (CEMS) moeten studenten drie talen beheersen, waaronder Engels en hun moedertaal”, legt Kim uit. Duits wordt dus niet aanbevolen. Maar voor wie hier interesse in heeft, wordt een stage aanbevolen in Duitsland, in samenwerking met CEMS.

Duitse les onvoldoende

Frank Berning, half Duits, half Nederlands en eerstejaars IBEB, denkt dat het schort aan de Duitse lessen op de middelbare scholen. Zelf heeft hij op een Duitse middelbare school in Den Haag gezeten. “Ik ben een keer langs geweest op een middelbare school, bij vwo-6. De leraar Duits sprak de taal slecht en ook nog met een sterk Nederlands accent. Daar moeten de leerlingen het dan van hebben.”

Duits is niet de belangrijkste taal, dat is Engels. Iedereen dient Engels te spreken, vindt hij. “Helaas is het Engelse niveau van de Duitsers niet hoog. Het helpt daarom enorm om als Nederlander, maar ook als Duitser, meerdere talen te spreken. Dit maakt het handelen makkelijker”, aldus Berning. PJ