Studenten van de EUR hebben de Gay Krant getipt over ‘harde’ uitspraken van Tariq Ramadan tijdens colleges, aldus hoofdredacteur Henk Krol die de functie van Ramadan bij de EUR en de gemeente Rotterdam aan de kaak stelt in zijn blad.

“Het balletje is gaan rollen, nadat wij getipt werden door vier studenten van de Erasmus Universiteit”, aldus Krol die verder nog niet wil zeggen wat die harde uitspraken van Ramadan tijdens de colleges behelzen.

Voor Krol was in ieder geval reden genoeg om de discussie over Tariq Ramadan, gastdocent Burgerschap en Identiteit aan de EUR en islamitisch denker, weer aan te zwengelen. Na de tip die Krol heeft gekregen van de studenten, is hij met de Franse journaliste Caroline Fourest in contact getreden. In 2004 publiceerde zij het boek ‘Frère Tariq’ waarin zij casettetapes, boeken en spreekbeurten van Ramadan onderzocht, uit het Frans en het Arabisch.

Gemeente doet onderzoek

De ophef is voor de Gemeente Rotterdam reden opnieuw de uitspraken van Ramadan te onderzoeken. “Wij hebben eerder wel kleine onderzoeken gedaan naar de vermeende uitspraken en Tariq Ramadan om een verklaring gevraagd. Vervolgens hebben wij democratisch besloten hem aan te stellen als adviseur”, zegt Ineke Barendrecht, zegsvrouw van Participatiewethouder Rik Grashoff. “Nu het weer opspeelt willen wij exact weten wat hij gezegd heeft, daarom laten wij de bandjes vertalen door een tolk.”

EUR wacht af

De EUR wil de resultaten van het onderzoek afwachten. Marjolein Kooistra, persvoorlichter van de faculteit der Sociale Wetenschappen zegt voorzichtig: “ Ik kan daar nu nog geen uitspraken over doen.”

Ramadan werd in 2007 aangesteld als adviseur van de gemeente om zo ‘bruggen te slaan’ tussen diverse groepen in onze samenleving. De islamitische denker krijgt van de gemeente geld voor zijn activiteiten, zoals wijkbezoeken en debatten, wat in totaal 420.000 euro bedraagt, zo schrijft Elsevier op haar website. Maar geld is volgens Barendrecht geen discussiepunt.

Ophef over tapes

De uitspraken op de casettetapes zorgden in 2004 voor ophef in Frankrijk. De Gay Krant heeft nu delen vertaald vanuit het Frans. Volgens de Gay Krant schijnt Ramadan over vrouwen gezegd te hebben: “Ze mogen met hun verschijning geen aandacht trekken. Op straat, zo is de wet, moeten vrouwen hun ogen strak richten op beton.”

Over homoseksuelen zou Ramadan volgens de krant hebben beweerd: “De boodschap van de islam is op dit punt heel helder. Homoseksualiteit is niet toegestaan, is niet iets wat valt binnen de algemene opvatting over de mens. Homoseksualiteit is niet iets wat men in de islam kan toestaan.” De Gay Krant werkt nu ook aan een vertaling van de Arabische teksten op de tapes. PJ

Foto Ronald van den Heerik