Vrouwelijke onderzoekers blijven goed scoren bij beurzenverdeler NWO. Van de 27 toegekende rubicon-beurzen, gaan er 16 naar vrouwen.

De trend van vorige rondes zet dus door: vrouwen doen het beter dan mannen. Van de 51 aanvragen van vrouwelijke onderzoekers, werden er 16 gehonoreerd (31 procent), tegen 18 procent van de mannelijke aanvragen (11 uit 60).

Overzee

Slechts vijf van de winnaars blijven in Nederland, het merendeel vertrekt naar Amerika of Groot-Brittannië. Gerenommeerde universiteiten als Harvard, Oxford en MIT zijn onder de gastinstellingen. Alleen de Universiteit Twente, de TU Eindhoven en de Open Universiteit moeten het deze ronde zonder beurswinnaar doen.

Drie keer per jaar maken pas gepromoveerde onderzoekers kans op een rubicon-beurs. Daarmee kunnen ze op kosten van NWO onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Ook buitenlanders komen voor de subsidies in aanmerking. Zij mogen het geld gebruiken voor onderzoek aan een Nederlandse universiteit.

Julius Caesar

Het rubicon-programma is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak, voorafgaand aan de zegereeks die hem de uitspraak ‘veni, vidi, vici’ (‘ik kwam, ik zag, ik overwon’) ontlokte. De rubicon-beurs is dan ook een opmaat voor de veni, vidi, en vici-onderzoeksbeurzen van NWO. HOP