Heeft de dader van een misdrijf bruine of blauwe ogen? Op basis van DNA kunnen onderzoekers van het Erasmus MC dit met 90 procent zekerheid voorspellen. Gisteren publiceerden zij hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Met drie markers in het DNA kan voorspeld worden of ogen bruin of blauw zijn. Het voorspellen van andere oogkleuren zoals groen, grijs of lichtbruin is lastiger. “Dit komt doordat deze kleuren opgebouwd zijn uit meerdere kleuren”, vermoedt prof. dr. Manfred Kayser, hoofd van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie. “Er is meer genetische informatie nodig om deze minder eenduidige kleuren te voorspellen.” Dit wordt daarom verder onderzocht.

Forensisch onderzoek

De conclusies kunnen uiterst nuttig zijn in forensisch onderzoek. Bij misdrijven is vaak weinig DNA-materiaal aanwezig, maar dit kan voldoende zijn om de oogkleur van de dader te achterhalen. Het onderzoeksteam van het Erasmus MC kan een test ontwikkelen die makkelijk gebruikt kan worden door forensische onderzoekers.

Prof. dr. Ate Kloosterman van de afdeling Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) denkt dat zij de nieuwe onderzoeksmethode binnen een jaar kunnen toepassen. Daarmee zal het NFI het eerste forensische instituut binnen Europa zijn die gebruikmaakt van de nieuwe methode. LS

Lees hierover een uitgebreider artikel in EM 3 Jaargang 12