Kinderen sneller verslaafd aan roken dan verwacht

Kinderen raken sneller verslaafd aan roken dan werd verondersteld. Dit is een van de conclusies die promovenda Marloes Kleinjan trekt in haar proefschrift getiteld ‘Dawning Dependence’. Ze promoveerde 26 februari aan de Erasmus Universiteit.

Kleinjan deed onderzoek naar het rookgedrag bij jongeren van 13 tot 17 jaar. Het brein bij kinderen is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het gevoeliger kan zijn voor de effecten van nicotine dan bij volwassenen. Zelfs na kort en onregelmatig roken kunnen jongeren al onthoudingsverschijnselen ervaren.

Het ‘onschuldig’ proberen van roken op jonge leeftijd heeft dus verdere gevolgen dan voorheen werd aangenomen, zeker als de ouders ook roken. Niet alleen is de kans groter dat deze kinderen eerder roken uitproberen dan hun leeftijdsgenoten, maar ze komen er ook moeilijker vanaf. Kleinjan werkt aan het Instituut voor onderzoek naar leefwijzen en verslaving (IVO) in Rotterdam. JR

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.