Werken met de tong uit de bek en de gave om je eigen tekortkomingen te ontstijgen. Dat maakt, anders dan het vage begrip ‘talent’, succesvol. Dat is de boodschap van professor Remy Rikers die vandaag zijn vrijdag 27 februari zijn redevoering houdt aan de EUR.

Talent, zegt Rikers, is vaak een overschat begrip. Ouders, docenten, scriptiebegeleiders en managers doen het vaak genoeg: ze stoppen mensen te snel in hokjes. “Jij hebt geen talent voor wiskunde, ga maar iets anders doen.” Het effect van dit soort uitspraken mag niet onderschat worden, stelt hij. Want mensen gaan zich ernaar gedragen. “We creëren zo als het ware onze talenten.”

Onterecht worden toekomstmogelijkheden zo onthouden aan andere mensen. Rikers: “Een Zweedse hoogspringer was met zijn 1.81 meter niet lang genoeg voor de sport, werd hem verteld. Maar doordat hij hier niet naar luisterde, heel veel trainde en de techniek van het springen zo goed aanleerde, werd hij toch een kampioen. Zo zijn er dus meer wegen die naar Rome leiden.”

Met hard werken kan je ver komen. Maar, zegt Rikers, dat moet je dan ook op de goede manier doen. “Veel mensen trainen in dingen die ze eigenlijk al kunnen. Om ver te komen moet je eigenlijk keihard oefenen in wat je nog niet kan. Dat is enorm lastig en vervelend en dus ook niet voor iedereen weg gelegd.” DR