De Erasmus Universiteit wil participeren in de doorstart van ISIM, het interuniversitaire onderzoeksprogramma voor islamstudie. Onderwijsminister Plasterk wil het programma opnieuw gaan financieren.

ISIM, dat tien jaar bestaat als samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse universiteiten, leek 1 januari ter ziele gegaan. De subsidie van de overheid hield op. Plasterk maakte afgelopen dinsdag echter bekend dat hij de komende vijf jaar 2,5 miljoen euro beschikbaar wil stellen voor het onderzoek naar de islam.

Het integratiedebat en het enthousiasme van internationale wetenschappers uit Indonesië, Saudi-Arabië en Maleisië bewogen Plasterk tot die beslissing, meldt de Volkskrant.

De EUR deed voorheen niet mee, maar wil nu ook gaan participeren. Islamvorser en thans decaan bij de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, Dick Douwes, zal de onderhandelingen voeren. Tot 2006 was hij uitvoerend directeur van het ISIM.

Douwes schat in dat het belang voor de EUR niet meer dan ‘bescheiden’ zal zijn. De eerste vergadering die hij hierover bijwoont, in maart, zal daar wellicht meer over uitwijzen.

De universiteiten van Nijmegen, Amsterdam, Utrecht en Leiden waren al betrokken. Behalve de EUR willen nu ook de Vrije Universiteit, de Universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit van Groningen toetreden tot het samenwerkingsverband. DR