Studenten kunnen op belastingterug.com makkelijk belastinggeld terugvragen tegen een kleine vergoeding. De website is ontwikkeld door vier EUR-studenten die in 2007 ook al het administratie- en fiscaal advieskantoor JSKS begonnen.

Tot op heden konden studenten alleen gebruik maken van het papieren Tj-biljet om hun inkomsten uit bijbanen aan te geven bij de Belastingdienst. Om studie- en ziektekosten als aftrekpost op te voeren moet een dik, papieren T-biljet ingevuld worden. Veel jongeren weten dit niet of beginnen er niet aan. Jaarlijks laten zij daarom 25 miljoen euro liggen. De website belastingterug.com combineert de aftrekposten studie- en ziektekosten uit het T-biljet met het Tj-biljet, zodat de kans op teruggave groter wordt.

Hoe werkt de site?

Op de website doorlopen studenten drie stappen. Aan het eind geeft het programma aan hoeveel geld teruggevraagd kan worden. Het terugvragen via de website kost 7,50 euro, mits je meer dan 13 euro terugkrijgt. Is het minder, dan is de service gratis.

Nadat studenten hun gegevens hebben verstuurd, komen die terecht in een mailbox. Een van de vier ondernemers controleert of alle data aanwezig zijn en haalt er eventuele fouten uit. Na deze grove check worden de gegevens met een druk op de knop omgezet, zodat ze naar de Belastingdienst kunnen worden verzonden. De website is overigens beveiligd met een certificaat zodat derden niet aan de gegevens kunnen komen.

Studenten zijn digitaal

Een gat in de markt hopen de masterstudenten fiscale economie Jelle Stelpstra, Ynze Sipkema en Jelke Jansen, en masterstudent Accounting, auditing & control Ruud van der Kruk. Volgens hen moet je het studenten zo makkelijk mogelijk maken om belastinggeld terug te vragen. “Dat doe je dus niet door papieren formulieren op te sturen, maar door een digitaal formulier aan te bieden. Bovendien is onze website compact en kost het invullen weinig tijd”, verduidelijkt Van der Kruk.