Een baas die je inbox controleert, een vergadering die achter je rug wordt verzet, of een gezamenlijke publicatie waarin je naam ‘per ongeluk’ ontbreekt. Pesten onder academici: het gebeurt vaker dan je denkt, zegt Frank de Mink.
Het begint vaak onschuldig, aldus De Mink, ervaringsdeskundige en organisator van workshops over ‘mobbing’ – pesten – in het hoger onderwijs. “Pesten bevindt zich in een grijs gebied: het gaat vaak om situaties die op twee manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Per incident kun je moeilijk van pesten spreken, pas als je alle gebeurtenissen op een rij ziet, wordt het duidelijk”.
Percentages
Hoe vaak pesten in het hoger onderwijs voorkomt, is moeilijk te zeggen. “Natuurlijk gebeurt het”, zegt Willeke Bezemer, specialiste op het gebied van ongewenst gedrag op de werkvloer. “Maar volgens mij is er in Nederland nooit onderzoek naar gedaan.” Volgens de laatste cijfers van TNO wordt in het onderwijs als geheel minder gepest (6,4 procent) dan gemiddeld (8,6 procent). Intimidatie door leidinggevenden en collega’s komt dan weer iets vaker voor: 11,8 procent had het wel eens meegemaakt, tegen 11,5 procent gemiddeld.
Zijn het afgunstige collega’s of is het juist de baas die zich schuldig maakt aan pestgedrag? Volgens De Mink zijn 80 procent van de bullies leidinggevenden: “Er zijn twee soorten mensen in het hoger onderwijs: zij die op macht uit zijn, en zij die met hart en ziel in het werk opgaan. Als je als werknemer meer doet voor je studenten dan voor de managers, loop je het risico gepest te worden.” HOP