Mensen die veel cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee en verrijkte energiedrankjes drinken en chocolade eten, hallucineren vaker dan mensen die minder cafeïne binnen krijgen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onder 200 studenten, van de universiteit van Durham.

De onderzoekers vroegen alle deelnemende studenten hoeveel cafeïnehoudende producten ze gebruikten en hoe ze zich voelden. Studenten die meer dan zeven koppen oploskoffie per dag opslurpen, blijken drie keer meer kans te hebben op hallucinaties dan studenten die minder dan een kop per dag drinken.

De grote koffiedrinkers zagen vaker dingen die er niet waren, hoorden stemmen en meenden vaker de aanwezigheid van dode mensen waar te nemen. Dit onderzoek biedt inzicht in hoe aanpassingen op het gebied van eten en drinken hallucinaties zouden kunnen voorkomen of beheersen.

Keihard stellen dat koffie drinken tot hallucinaties leidt, kan echter niet. Het is ook goed mogelijk dat juist stress leidt tot dingen verbeelden. Misschien drinken mensen die gespannen zijn nu eenmaal meer koffie. Cafeïne versterkt namelijk de effecten van spanning.

Tijdens stressvolle periodes maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan. En wanneer iemand net cafeïne binnen heeft gekregen, maakt het lichaam een grotere hoeveelheid van dit hormoon aan, als die persoon onder stress staat. Deze extra boost van cortisol is eventueel de link tussen de cafeïne-inname en het frequenter voorkomen van hallucinaties. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Individual Differences. MM