22-12-08 De Erasmus Universiteit reikt volgend jaar een eredoctoraat uit aan de vermaarde Israëlische econoom en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. De faculteit economie roemt de 75-jarige econoom voor zijn bijdrage aan de integratie van psychologie in de economische wetenschap.

Het College voor Promoties heeft de voordracht eind oktober officieel goedgekeurd, aldus secretaris Riëtte te Lindert. De economen waren er vroeg bij, want pas op 6 november 2009 krijgt Kahneman de versierselen omgehangen.

De faculteit was zogezegd ‘aan de beurt’ om een prominente wetenschapper uit hun vakgebied voor te dragen. Voor de economen gold de vroege actie ook als een manier om een plekje te bemachtigen in de volle agenda van de Israëlische econoom.

Na de voordracht schreef rector Steven Lamberts, voorzitter van het College van Promoties, op 21 oktober een brief naar Kahneman. Al vrij snel hierna reageerde de econoom hierop: hij vindt het een eer om het eredoctoraat in te ontvangst te nemen en komt graag daarvoor naar Rotterdam.

Kahneman is een van de belangrijkste economen van deze tijd. In zijn werk combineert hij economie met psychologie. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is zijn prospect theorie. Bij deze theorie wordt gekeken naar de psychologische aspecten die meespelen als mensen een economisch besluit nemen, zoals het afsluiten van een verzekering.

Erepromoter tijdens de ceremonie in november is hoogleraar Peter Wakker. De hoogleraar Econometrie legt uit waarom de universiteit Kahneman eert. “Op onze faculteit maken we veel gebruik van zijn werk. Hij is één van onze grootste invloeden, vooral op het gebied van gezondheidseconomie.”

De hoogleraar heeft als enige op de Rotterdamse faculteit in zijn carrière samengewerkt met de Israëlische econoom. Wat hem vooral opviel aan de econoom, was zijn schrijfvaardigheid. “Als ik een idee had, kostte mij dit twee A4-tjes om dit te verwoorden. Kahneman kon hetzelfde idee op één A4-tje kwijt.” JL