Onderzoekers Ron Fouchier en Miriam Sturkenboom van het Erasmus MC hebben voor hun onderzoek een Vici-subsidie ontvangen. Deze subsidie wordt ieder jaar op 16 december toegekend aan dertig Nederlandse wetenschappers door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek.

Deze organisatie reikt de prijs uit aan ervaren onderzoekers die zich bezighouden met vernieuwend onderzoek. Hiervoor krijgen ze een subsidie die maximaal 1.250.000 euro bedraagt. Met dit bedrag kunnen onderzoekers een eigen onderzoeksgroep opstarten.  

Onderzoeker Ron Fouchier krijgt de Vici-subsidie voor zijn onderzoeksthema ‘De evolutie van griepvirussen voorspellen’. Op de afdeling Virologie van het Erasmus MC onderzoekt hij de biologische veranderingen van griepvirussen. Hierbij let hij vooral op wat voor effect de veranderingen hebben voor ons afweersysteem. Op deze manier wil Fouchier Darwin’s evolutietheorie beter begrijpen en de evolutie van griepvirussen voorspellen.

De andere subsidie is bestemd voor Miriam Sturkenboom van de Erasmus MC afdeling Medische Informatica & Epidemiologie. Zij kijkt voor haar onderzoek naar de computergegevens in de zorg over diagnostisch onderzoek, geneesmiddelgebruik en ziekte. Met deze data wil ze meer te weten komen over de effecten van geneesmiddelen en oorzaken van ziektes. JL