“Onze Nederlandse samenleving is dusdanig gezond dat we een tekort aan orgaandonoren hebben.” Dit concludeert Erwin Kompanje, klinisch ethicus aan het Erasmus MC, op 12 december tijdens de driedaagse Internationale Conferentie over Mensenrechten in de Biogeneeskunde.

Kompanje zal tijdens zijn presentatie praten over het onderwerp orgaantransplantatie. Hierbij schetst hij vooral de tegenstellingen rondom orgaandonatie. Kompanje: “Roken verhoogt de kans op een hersenbloeding aanzienlijk. Daarom maakt de overheid haar rookbeleid steeds strenger. Het aantal hersenbloedingen neemt hierdoor af, er worden minder mensen hersendood verklaard. Dit zorgt ervoor dat het aantal donoren afneemt. Van hersendode mensen worden namelijk organen als hart en longen gebruikt voor transplantatie.”

Volgens Kompanje moet er dan ook een andere oplossing komen voor het tekort aan organen. Voor de professor is het een optie om vaker organen van levende mensen te gebruiken voor transplantatie. De ethicus wil dit tegengeluid in het debat van vrijdag laten horen en is juist vanwege zijn stellingname door de organisatie uitgenodigd.

 

Met het debat hoopt Kompanje tevens aandacht van de Nederlandse politiek te krijgen. De problemen rond de het orgaantekort ziet hij momenteel niet terug in de politiek. Volgens de ethicus zwakt de overheid de problemen af. JL